mirla Creative Commons License 2012.02.14 0 0 8005

Jyrki, Roger,

Köszönöm a hsz-t.

Azóta több tanulmányt is olvastam, pro és kontra. (természetesen a genetikai eredet teljesen más, mint a nyelvi eredet!!!)

Összefoglalva elmondhatom, hogy  a magyar felfogások vagy teljesen elutasítják a finn-ugor eredetet, vagy még mindig az elmúlt 100 éves felfogást hajtogatják, a szoros nyelvi rokonságot. Sok politikai alapú megközelítésről is olvastam (Habsburgok erőltették, később a kommunisták ezt a felfogást.)

 

Ha a részleteket nézem, döbbenetes azért a nyelvi szerkezeti hasonlóság. (egyáltalán a ragozó nyelv, a birtokos szerkezet, többes szám, hangrendi illeszkedés !!!!, hangsúly a kérdő mondatban, hangsúly az első szótagban,  amit tényleg nehéz elképzelni, hogy csak véletlen egybeesés lenne. A szavak alaki hasonlósága elvileg el is hanyagolható ezek után.) Tehát egészen biztos, hogy van valami ősi eredet.

 

Azt is érdekesnek tartom, hogy a finn nyelv megmaradt az indogermán (norvég, svéd, dán) környezetben. 

A finnek viszont kikérik maguknak a népvándorlás elméletét, mert őszerintük ők már 8-9000 éve ugyanott élnek, nem úgy, mint a magyarok.

Számomra ezek nagyon érdekes dolgok, kár, hogy semmi bizonyítékunk nincs a teóriákra. Mintahogy a hun eredetünkre sem.... Lehet, hogy mese az egész:)...

Szép napot nektek!