klsderm Creative Commons License 2012.03.04 0 0 2441

Ígértem, hogy írok a lézeres és elektrolízises szőrtelenítésről.

 

Az orvostudomány véglegesnek (permanent) a szőrszálak egyenkénti, tűvel történő (elektrolízis) kiégetését fogadja el. Ilyenkor egy vékony tűt szúrnak be a gyökérhüvelyen keresztül a hajhagymáig, majd elektromos áramot adva a tű mentén lévő szöveteket roncsoljuk, elégetjük. Az eredmény, a hajhagyma elpusztul, de a gyökérhüvely is végig megég. Egy piciny heg marad a kezelés után. Az elektromos energia mértékét változtatni lehet, így a kezelő elérheti, hogy a heg alig látható, vagy egyáltalán nem látható lesz. De ilyenkor a hajhagyma sem ég meg, tehát a szőr visszanőhet, nem végleges a szőrtelenítés. Ezen a skálán játszik a szőrtelenítő szakember. Ha nagy energiát ad, minden megég, nyom lesz, ha kicsiny energiát, úgy alig történik valami.

Kicsiny energiával akkor érhető el jó eredmény, ha a hajhagyma pont megduzzadt, növekszik, jó célpontként szolgál, anagén szakban van. A kezelő ilyenkor nem tudja megállapítani, hogy melyik hagyma duzzadt a bőrben, hanem megy szépen sorba. Tehát egy területet szőrtelenít, minden hüvelybe bevezeti a tűt és az eredmény 10-30% végleges szőrmentesség. A kezeléseket sokszor, hosszan ismétlik, míg az összes szőrtüsző el nem pusztul. Nincs heg, de a gyökérhüvely sem sérül, így a beszájadzásnál (infundibulum) lévő őssejtek levándorolva a hajhagymába, évek múltán új szőrszálat növeszthetnek. És itt jön be a lézer. A lézernél a hegképződés közelít a nullához, gyors, drága, a bőr megszépül, ugyanakkor a kezeléseket időnként ismételni kell.

 

A szőrtelenítésnél legfontosabb a páciens kívánsága. Az első viziten tisztázni kell, hogy melyek az elvárások. Ha teljes szőrmentességet akar, és vállalja a hegesedés kockázatát, akkor elektrolízis. Ott helyben elirányítom. Előre igazítom az idő kerekét, nem akarok semmilyen későbbi reklamációt. Hozzám a legtöbb áll, arckezelésre járó hölgy csaknem szakállasnak mondható. A sima, szőrmentes állapot fenntartásához naponta a tükör előtt 10-30 percet csipeszel. Kihúz vagy 15-30 szőrszálat. De ha 10 napig nem bántja, szörnyű kép tárul elé. Ekkor elmondom, hogy a lézerrel a sikeres kezelés után is lesz dolga, de nem naponta kell húzgálni a szőrt, hanem csak két hetente, és akkor is csak egy párat, de a bőre is sokkal szebb lesz. A páciens választ.

 

Kádárdr

Előzmény: klsderm (2434)