Haralamos Creative Commons License 2012.03.12 0 0 816

Kis időrendi segédlet a térképhez; 

 

"Kr. u. 824 = i.sz. 1014

 Géza halála, fia a 14 éves István Hungária Északi részének a hercege. (Nyitrai hercegség.) Ebben az évben a bulgárnak nevezett hunok aktivizálódnak. Királyuk (Omurtág?) követeket küldött levéllel, amelyben az országuktól „elpártolt” szlávokat követelik vissza a frankoktól. Miután a frankok érdemben nem reagáltak Karácsony táján újabb követek érkeztek, nyomatékosítani követelésüket.

Kr.u. 825 = i.sz. 1015

 A bulgárnak nevezett hunok követei Május közepén Aachenben, a bulgár frank határ kérdésében.

Jámbor Lajos császár, Bajorország és a hozzá tartozó Oriens (Kelet) élére állította harmadik fiát, (Német) Lajost, aki Regensburgban önálló udvartartást rendezett be.  

Kr.u. 826 = i.sz. 1016

A 16 éves István feltételezhetően frank-bajor segítséggel legyőzi és megöli Koppányt. Bulgár (hun) szokás szerint testét felnégyelteti és négy vár kapujára tűzték ki. Ebben az évben az István uralta Hungária hatalma a később Gyulafehérvárnak nevezett Fehérvárra is kiterjedt.  

Ezzel egyidőben, az Alföld déli részén uralkodó Omurtág (Nagy Keán) csapatai elzavarták a frank határőröket és a Szerémség Szlavóniával egyetemben a hungárok (bulgárok) kezére került. "

Előzmény: lebben (815)