Levinen Creative Commons License 2012.05.07 0 0 4114

Igazat megvallva, ha egy kicsit több időm lenne, biztos, hogy ráncba szedném a dolgokat. De ennek ellenére megpróbálok segíteni, ahol tudok, mert tényleg nagyon aggasztanak a dolgok.

Nálunk az A épületben Margit volt az egyik SZB tag, akivel sikerült a hétvégén pár szót váltani. Sajnos Ő is az egyik lemondó, aki szintén a kevés idejére hivatkozott. Ő egyébként nagyon rendes és lelkiismeretes, de sajnos felelősség teljesen nem tudja folytatni a munkáját. Én teljesen megértem, annak ellenére, hogy Ő is lehetett volna egy kicsit nyilvánosabb a döntését illetően. Egyébként a számmisztikában Ő otthona van, így szerintem a későbbiekben is biztos segítene.

Rákérdeztem arra is, hogy van-e lehetősége üzemeltetőnknek lelépni a ház pénzével, és a válasz, természetesen igen! Még egyszer leszögezem, nem akarok senkit ezzel az eshetőséggel vádolni, de a bizalmam teljesen eltűnt, és ezek után az összeesküvés elmélete igen csak felmerülhet. Arra is fényderült számomra, hogy az SZB-nek csak a költségvetésünk bizonyos részére van (volt) rálátása, így teljes ellenőrzés ez idáig sem igazán volt. Ezek után megkérdezem, hogy Mi abban bízzunk, hogy egy cég, aki szinte semmilyen igényünket nem teljesíti, pont a kasszánkkal fog becsületesen, lojálisan bánni? Érdekes felvetés, nem?

A következő elképzelésem hirtelen hülyeségnek tűnhet, de megpróbálom elmagyarázni a lényegét:


Ugye, vannak a társasházak és azoknak az üzemeltetőik (közös képviselet), akik teljes felelősséggel tartoznak a háznak munkájukkal. Sajnos sok helyről tudom és tapasztalom, hogy az a gond, ami a Mekdánnal kapcsolatban fennáll, az teljesen általános. Azt vettem észre, hogy a lakók (én is) a hétköznapjaikba annyira belefeledkeznek, hogy sem idejük, sem energiájuk, sem kedvük nincs még a saját házukra is odafigyelni. Ez teljesen normális, mert ezért fizetjük a Mekdánt, hogy ez az ő feladata, kötelessége legyen. Ebből kifolyólag ezek a cégek meglovagolva az emberek ilyen fajta gondolkodását, nem odafigyelését, szépen ki is használják őket és a nekik kifizetett pénzt csak elteszik, és semmit nem adnak érte. Itt ráadásul még pofátlanabb a dolog, mert még látszat tevékenységet sem folytatnak.
Szerintem a megoldás az lenne, hogy újra kellene választani az SZB tagokat, akiket meg is kellene valamilyen szinten fizetni. A megfizetés azért lenne fontos, mert szerintem senkitől nem lehet, illetve, nem tudjuk elvárni a mai világban, hogy csak is jó szándékból, lojalitásból csinálja egy ekkor ház minden baját, a ma amúgy is annyira értékes szabadidejében. Természetesen ez a javadalmazás szigorúan a tényleges munkával lenne arányos. Fontos lenne még, hogy az SZB team nem csak a pénzügyi folyamatokat ellenőrizné, hanem az összes elvárt feladat lebonyolítását, menetét felügyelné. Persze ha találnánk egy olyan közös képviseleti céget, akiről tudjuk, hogy megbízható, jól csinálja a munkáját, akkor nem lenne a lusz költségre szűkség, de ahogy tudom, ilyen még egy sem merült fel. Persze ehhez az is fontos lenne, hogy minden lakó az ismeretségi körében kérdezősködjön, hogy tud-e valami jó hírű cégről?

De tovább menve. Lehetne egy saját közös képviselet is, az itt lakókból, mely mindent magába foglalhatna, a teljes ellenőrzést. Nem tudom, hogy mennyi pénzt kap a Mekdán, csak pusztán fizetés címszóval, de feltételezem, hogy annyi pénzből egy helyi lelkes csapat is boldogan elvégezné a munkát, lelkiismerettel, precízen, mindenki boldogságára. Már azon is gondolkodtam, hogy csináljak egy ilyen céget. Megbízható céget is ismerek, mely minden munkát a javítások terén el tudna végezni és megbízható ügyvédet is tudok, ami szerintem megint fontos lenne aki mindig tudja a házat képviselni a nem kevés ügyében. Szerintem ez lehetne egy olyan vállalkozás (kivételesen), ahol a kecske is jól lakik és a káposzta is kicsattan az egészségtől. Persze ez csak játék a gondolatokkal, de a mai világban tényleg csak "magunkban bízhatunk".

 

 

Várom az észrevételeket! :)