kno3 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7947

Sziasztok!

 

Nos, a következő pár sorban megprobálom összefoglalni hogy is gondolom én ezt a gyakorlatban.

 

  1. Pirotechnikusnak mondott tanfolyam kipipálva.

  2. Tételezzük fel az egyszerűség kedvéért hogy egy „single shot”-ot akarunk gyártani ami legyen mondjuk egy mozsár effekt 75 mm-es csőben 180g nettó hatóanyagtartalommal amiből az összes feketelőpor.

  3. Vegyük úgy hogy a jogszabály szerinti feltételek teljesülnek mind a piro raktárépületre, területre, minden építési engedély stb. megvan, személyi, jogi háttér rendben van, tehát ezeket csatolni tudjuk a rendőrségi engedélykérelemhez. Azonban szükségünk van még egy fontos dologra az pedig az alkalmazott technológia megfelelőségi nyilatkozat. Itt gondban vagyunk mert ilyennel még nem találkoztunk, de reméljük hogy találunk használható információt.

  4. Információért a bejelentett szervezethez fordulunk, aki reméljük jó tanácsokkal lát el a minőségbiztosítási rendszer működtetésével ill. az egyedi termék-hitelesítési eljárás megszerzésével kapcsolatban.

  5. Megszerezzük az európai harmonizációs szabvány ide vonatkozó szabványgyűjteményét( EN 15947-4:2010 ) amiben remélhetőleg technológiáról, számításokról, vizsgálati módszerekről találunk értékes leírásokat.

  6. Ha minden jól megy ebben rábukkanunk olyan technológiai leírásra , ami megfelel számunkra és a rendőrségi engedélykérelemhez is csatolni tudunk, ezért az engedélyt kiállítják.

  7. Engedély birtokában megkezdjük az alapanyagok beszerzését(amiknek tárolási előírásáról most még semmit nem tudunk), legyártjuk az első pár termékünket amit tesztelünk, majd vizsgálat céljából átadunk x mennyiséget a bejelentett szervezetnek további vizsgálat céljából.

  8. A szervezet megadja a jogosultságot a gyártáshoz és a CE jelölés használatához.

  9. Örülünk, mert végre megindulhat a gyártás és törhetjük a fejünket további érdekességek kitalálásán és engedélyeztetésén.

  10. És ez valóban így van?:”A gyártó által saját használatra készített tűzijáték termék nem minősül forgalomba hozott terméknek, ha azt Magyarország saját területén való használat céljából engedélyezte.”- Magyarország engedélyezte???