naox Creative Commons License 2012.05.31 0 0 8001

Nézd, nemtom, hogy a dolog piro-vonalon hoygan működik, de a vegyipar más, legalább ennyire "rázós" területein simán működött. Kb. 3-4  ilyen (és hasonló) esteben más szakirányú végzettséget (és igazolt szakmai gyakorlatot) elfogadtak, egyszerűen azért, mert leírtad, hogy a tv. betűje miért nem tartható be.  

Más kérdés, hogy átlagpolgárként hajlamosak vagyunk a hatóságra ellenségként tekinteni (én is). Egy komoly gyár esetén -ha tatszik, ha nem- szükséges egy normális, partneri kapcsolat kialakítása. (nem pirós) tapasztalataim szerint ez működhet is. Rengeteg ellentmondás, pontatlanság, szakmaiatlanság van a törvényekben. Nekünk pl. egyszerre volt határozatunk arról, hogy oldószer-raktárat úgy kell építeni, hogy az oldószer konténer sérülés esetén az oldószer a raktárból kicsurogjon (tűzoltók), és arról, hogy nem csuroghat ki (környvéd.). Le kellett ülni hármasban, és megbeszélni, hogy na, akkor mivan. Az nem megoldás, hogy akkor nem lehet oldószer-raktárat építeni.

-----------------------

És -többek között- ezek azok a költségek, ami miatt a vegyipari gyártás (ideértve a pirot is) "belépési költsége" sokkal magasabb, mint egy asztalosüzemé. Nem tudom, hogy ez jó-e, pl. dániában, hollandiában voltam igazi kis házi piro-üzemekben, igazi "garázscégekben", amik a gyártáson kívül nem sokat szarakodtak bürokráciával, mama könyvelt, hatóságok évente egyszer kijöttek, és kb. ennyi. (2000 körül volt, nemtom azóta mi a helyzet náluk.) Nálunk a meglévő szabályozás egy bizonyos üzemméret alatt biztos, hogy betarthatatlan (ill. betarthatatlanul drága), semmi esély családi kisüzemek létére. Ha azt nézem, hogy az igazán szép, egyedi dolgokat pont ilyen helyeken lehetne gyártani, akkor sajnálom, de ha azt nézem, hogy mi a magyar "rögvalóság", és hogy a munkavédelmet, vagy a hulladékkezelést hogyan intézi egy átlagos kisüzem, akkor lehet, hogy indokolt a szabályozás.

 

Előzmény: Llg (7999)