najahuha Creative Commons License 2012.07.23 -1 0 688

Kedves Athila Secundus !

 

de hogy a proto-bolgárok törökök lettek volna, az nem igazolt.

 

A régészet és az antropológia , illetve a rendelkezésre álló történelmi ÍROTT emlékek szerint voltak ők TÜRK népek.

 

Voltaképpen ANALÓGIÁK alapján állítják róluk.  Hogy aztán mi is volt az eredeti nyelvük, az bizony megfejthetetlen.

 

Egyes kutatók szerint annyi lényegi átfedés van a türkségiekkel, hogy ez már nem lehet véletlen, met ott komoly geneológiai kapcsolatnak is kell lenni. Ugyanis a népeknél a mitológia, a folklór elementáris dolog, mondhatni etnosz szintű meghatározója a MI-tudatnak. ( Ennek kifejezője és közvetítője a nyelv, ami lehet bármi. Csak egy dolognak kell fontosnak lennie benne: a folytonosságnak. Ha a beálló változások lassúak, és az adott nép önmaga elfogadott változásaként éli meg, akkor beépül a mítoszba és a folklórba is, egyébként egy idegen, az adott közegnek idegen, nem szerves része lesz mindvégig.)

 

 

és amúgy is rossz példa lenne, mert a szláv bolgár nyelvben a török eredetű szavak száma csak kb. egy tucat.

 

A bolgár nyelv morfológiai és mondattani eltérései a többi szláv nyelvtől számottevőek és kirívóak. Ez egy komoly nyelvi kölcsönhatás eredménye. Önmagában a szavak mennyisége nem mond semmit. Mert hiszen más beszédtémái voltak az uralkodórétegnek, és más beszédtémái az alárendelteknek.  Etnikailag BEOLVADT  ( "beolvadni"  illetve "feloldódni" lényeges különbség !  A beolvadni: a fogadó anyag részévé válni és átvenni annak tulajdonságait. A feloldódni: A fogadó anyag részévé vélni úgy, hogy a maga tulajdonságait is hozzáadja az egészhez, így egy új anyag jön létre... ),  kulturálisan viszont FELOLDÓDOTT.

Azokban az időkben nagyon is számított az uralkodói rétegnél a leszármazás számontartása, így a törzsnevek, nemzetségnevek komoly irányt képesek mutatni ( nem magának a genetikai leszármazásnak), hanem a MI-(egység)-tudattal rendelkező etnosz meghatározására, más etnosztól való határozott elkülönítésre, még akár akkor is, ha egyazon nyelvet vagy annak dialektusait beszélték. ( lásd mondjuk a szóbanforgó bolgárok és a macedonok.)