jasius Creative Commons License 2012.08.07 0 0 8779

Sziasztok!
A tegnapi napon az osztrák Grünbach am Schneeberg felett húzódó hegyekben fórumos barátaimmal (Antiopa, Ksojal, Xanthomelas, Limenitis) hajkurásztuk a Parnassius apollo (nagy apolló-lepke) kissé kopott egyedeit. Mikor megérkeztünk (negyed 9) felhőtlen idő várt minket és ennek hatására igen hamar beindult az élet. Rengeteg Erebia aethiops-ot (közönséges szerecsenlepke) figyeltünk meg amint szökdécseltek az út mentén. Jelentős mennyiségű Hipparchia alcyone-val (hegyi szemeslepke) találkoztunk, amint a virágokon szívogattak vagy a fenyőfák törzsén figyelték egyedtársaikat. Ezeket először Hipparchia fagi-nak (szürkeöves szemeslepke) hittük, de kissé más életmódjuk és kisebb méretük hamar megcáfolta gondolatainkat.
Nem kellett sok idő (9 óra körül), hogy megpillantsuk elsőszámú fajunkat az apollót. Első egyede, amellyel összefutottunk egy kevésbé kopott példány volt, de ötünknek egyszererre fotózni kissé körülményes volt, így hát nem várt sokáig és felhúzott a fenyőfák fölé. Ezek után találkoztunk több egyedével, amelyek néhány fotót engedtek, de azok is hamar odébbálltak. Tovább melegedett az idő, így eltűnt az összes apolló, így hát gondoltunk egyet é felmásztunk a hegy tetejére. Azt az érzést senkinek sem kívánom, ami a mászás közben gyötört minket. Miután felértünk egy pár egyedét megfigyeltük, de leszállni nem voltak hajlandóak. Ez idő alatt néhány Erebia ligea-t (fehércsíkú szerecsenlepke) is láttunk, de már nagyon kopottak voltak. Még a lenti terülteken találtunk egy Erebia meolans-ot, amely teljesen oda volt az izzadságunkért, így fotózása igen könnyű volt.
Később visszatérve az apollós helyekre még néhány egyedét megfigyeltük és az egyik feltűnően kezesbárányként viselkedett, csak körbe körbe repkedett egy ligetes területen, így mindenki elkészíthette a neki megfelelő fényképet. Talán a lepke nyugodtságában vagy inkább fáradtságában közre játszott az egyre erősödő felhősödés, ez nekünk kedvezett, viszont a szél is felerősödött, ami meg hátrány volt.
Elképesztő látvány lehetett egy külsős személynek, amint öt ember géppel a kezében eszeveszetten rohan egy apolló után semmiféle akadályt figyelembe véve.....


Köszönöm barátaimnak ezt a felejthetetlen napot!

 

   

 

 

Erebia aethiops (közönséges szerecsenlepke)

 

 

 

Erebia ligea (fehércsíkú szerecsenlepke)

 

 

Erebia meolans

 

 

 

Hipparchia alcyone (hegyi szemeslepke)

 

 

 

 

 


Üdv: Jasius