Nemo Creative Commons License 2012.08.30 0 0 4074

Köszönöm a segítséget: időközben hazajöttem (az előző hozzászólásom írásakor még tartó) hosszú túráról, és immár nem csak netkávézóból tudok utánaolvasni ennek-annak. És most már én is látom, hogy sajnos az adatkezeléshez való beleegyezésem törvényes volt - de fenntartom, hogy nem etikus. Azaz a szokásos,  "a "mehet" gombbal elfogadod" típusú dugdosósdit játssza az Inda is, kihasználva, hogy a törvény az egyszerű személyes adat kezeléséhez nem követeli meg az adat birtokosának explicit beleegyezését.

 

Arról persze lehetne mesélni, hogy ugyanez a ""mehet" gombbal elfogadod" típusú megoldás élt már akkor is, amikor a Szabályzatban (a Szjt. legutóbbi módosításáig) hemzsegtek a (szerzői joggal kapcsolatos) törvényellenes jogkövetelések az Index részéről. (És ennek terjedelmes irodalma van a fórumon is.) Egymagában tehát a fenti "elfogadod" típusú megoldás nem bizonyít törvényességet, mert ezzel az erővel az is érvényes lehetne, ha történetesen a fejem levágásába egyeznék bele a "mehet" gomb lenyomásával.

 

Idézned tehát jobb lett volna ezt a törvényhelyet (is): "Személyes adat akkor kezelhetõ, ha - ahhoz az érintett hozzájárul, vagy [...]" Mert végső soron ez létesíti a törvényesség valódi tényállását, nem pusztán az Inda háziszabályai.

 

"es meg mielott belekotnel az email cimbe" - Nagyra értékelem a jóhiszeműségedet. Mit kapnék, ha még ennyire sem volnál jóhiszemű velem?

Előzmény: Törölt nick (4071)