naox Creative Commons License 2012.10.21 0 0 14846

Azért azt tegyük hozzá, hogy kishazánkban nem öntözhet akárki. Ez nem olyan, hogy fúrok egy kutat, és öntözök. Komoly vízügyi tervek ÉS hatósági engedélyek kellenek hozzá. Szóval, ha jól fexel a politikánál, akkor  nagyon olcsón öntözhetsz, de a szomszédod esetleg (pont a te vízhasználatod miatt) sose fog engedélyt kapni. Sajna a magyar földrajzi viszonyok mellett az öntözés csak úgy lenne lehetséges (mindenkinek, és nemcsak a kiváltságosaknak), ha hatalmas víztározókat építenénk. Ha kutakat fúrunk, ill. a folyók vizét raboljuk le, akkor megismételjük az orosz példát, ahol hatalmas területek váltak az agyatlan öntözés áldozataivá.

A kaki megint az, hogy az igazsságot eszükbe se jut politikusainknak kibontani. Csinálnak néhány pr. cikket, szülnek néhány jelmondatot, oszt hajrá, ássuk saját sírunkat!

-------------------

Azt, hogy esetleg olyan kultúrákat kéne választani, amik bírják az aszályt, na az spec. fel sem merül. OK, a kukorica nem ilyen, de egy csomó energetikai növény/társulás ilyen. HA nem értelmetlen tározókra basznák el az euro milliárdokat (amiket a haver cége épít), hanem szülnének egy normális mezőgazdasági, meg energetikai koncepciót, akkor a probléma megoldódna, úgy, hogy továbbra sem kéne öntözni a kukoricát, és mégse halna éhen a paraszt.

Előzmény: suzi0. (14845)