Alex Raps Creative Commons License 2012.12.02 0 0 51

Erre még nem is reagáltam bocs. Beleolvastam az írásba és az eddigi többéves tapasztalataim szerint van benne néhány vaskos tévedés. Például az egyik talán legcsúnyább ezek közül az, hogy a cikk írója szerint minél nagyobb súllyal minél intenzívebb mozgás mellett lehet csak hatékonyan égetni a zsírt. Ez sajnos nyilvánvalóan egy izomagy kitalált részigazsága. Azért részigazság, mert nem mindegy hogy honnan indulsz el. Ha valaki eleve optimális súlyban van arra is csak részben igaz ez az edzéstechnika, de aki kövér abból ezen a módon csak egy valamivel soványabb de viszont erősebb kövér ember lesz (fittkövér?). Véleményem szerint az izmok intenzív működéséhez sokkal jobb üzemanyagra van szükség mint a felhalmozott zsír, ezért ilyenkor a vérben lévő cukrokhoz nyúl a szervezet. Ezzel szemben egy kitartó és alacsonyabb terheléssel járó állandó mozgás (ilyen például a 5-6 km/h-val végrehajtott 6-10 kilométeres gyaloglás is) látványosan többet fogyaszt. Igaz látványos izomkötegek ilyenkor nem keletkeznek, de a fogyasztás elsődleges célja nem is ez. Ráadásul nekem az izomkötegek a gyermekkortól egészen felnőttkorig tartó versenyszerű sportolás miatt már a rendelkezésemre állnak*.

Mi sem támasztja alá jobban álláspontom helyességét, mint hogy a fogyókúrával egybekötött intenzív súlyzózásnak többször is az lett a vége, hogy 1-2 hónap után már nem tudtam az edzéstervet csak kisebb súlyokkal végigcsinálni és a 10-15 kilós fogyás is megállt. Ezzel szemben amikor csak kardió edzésekre jártam akkor jobb eredményeket értem el és azokat jóval hamarabb is és mindezek melett az energiám nem megmaradt, hanem minden esetben határozott növekedést tapasztaltam. 

 

 

*ezért is nagyobb az átlagosnál az energiarezsim (1921 kcal) és a korábbi műszeres mérések szerint ennek okán került dokumentálásra edzésenként 1.10-1.25 perc intenzív mozgás alatt 1500-1700 kcal-ás égetés is, ami valljuk meg hogy egészen rendkívülinek mondható.

 

Előzmény: Törölt nick (20)