ncsk Creative Commons License 2013.01.15 0 0 3527

Azért ő még kicsi,hogy mindent egyszerre megtanuljon. Majd szépen lassan, mint az embergyerekek is, csak nem szabad abbahagyni a tanítást. Nálunk kb 1,5-2 éves korára tanulta meg, hogy nem ugatunk meg senkit, nem szedjük le a biciklist a kerékpárjáról és a strandon nem őrizzük a cuccunkat mint egy vérszomjas vadállat :) Sokat kell olyan helyzetben lennie, amit meg akatok tanítani neki és ha már harmincadik alkalommal is rászóltok és ő maga is felismeri, hogy aki szembe jön az utcán az nem ellenség, akkor elmaradnak az ugatások pl. Nagyon fontos, ha ilyesmire akarjátok tanítani, akkor szerintem  PÓRÁZ NÉLKÜL kell lennie. Pórázon a miénk is buggyantabbul viselkedik. Póráz nélkül már nem olyan nagy az arcuk :) Persze ettől függetlenül lesznek még konfliktusok, de hagyni kell, hogy minden amitől fél megnézhesse, megszagolhassa. Ilyen szempontból a miénk kifogástalan, póráz nélkül jön-megy, nem megy le az útról, már nem ugat meg senkit és a biciklisek és görkorisok is biztonságban vannak. Na jó a bicikliseket egy évben 2x lesprinteli, de ennyi :) De ez nem volt ám mindig így, hónapokig mást sem lehetett hallani, csak hogy próbálom fegyelmezni szegény ebet és kiabálok neki :)

 

Az otthon hagyást úgy csináltuk (egyrészt mákunk volt mert kapásból le se tojta ha elmentünk otthonról), hogy mindig próbáltuk megértetni vele, hogy a ház őrzése most az ő feladata, ugyanez vonatkozik a bevásárlásnál a kocsira, nagyon szépen elvan benne. Bár lehet, hogy azért alakultak jól a dolgok, mert én nem dolgoztam és keveset volt egyedül, így nem nagyon ivódott belé ez a szeparációs szorongás.

 

Szobatisztaságnál nekünk az vált be, hogy ha baleset is történt, akkor eltűntessük a szagot is. Ez annyira működik, hogy pl ha valami véletlen folytán a kertbe végzi el a nagydolgát, akkor azt kis lapátttal eltakarítom, így kapcsol, hogy ide nem lehet és ezért szinte soha nem piszkít a kertbe, hanem elmegy messzebbre. Szóval nálunk a gyakori kivitel mellett ez a szageltűntetés is használt. Szerintem legyetek türelmesek még egy ideig előfordulhatnak balesetek.

 

Amúgy nagyon cuki a képeken :)

 

 

Előzmény: SzentK (3525)