Tonio 2.0 Creative Commons License 2013.02.07 0 0 1476

Üdv, nem sok meccset láttam a tornából, és oké, a ma (tegnap) esti jó volt, de nekem tök furcsa, hogy egy Burkina Faso (nem lebecsülve őket) döntőt játszhat...

a színvonal (amit láttam, azok közül) nem verdeste az egeket a legtöbb mérkőzésen, nem is az a baj, h van egy meglepetéscsapat, hanem: hol van a sok gól, hol vannak az igazán látványos focit játszó csapatok?..

anno mekkora csapata volt például Kamerunnak (nem csak Milla idején, hanem később Mboma-Eto'o-Foé-Song-Lauren-Geremi etc), vagy Nigériában az Okocha-féle generáció, vagy a 2002-es vb-n a szenegáli srácok... de még pár éve is elég jó volt Egyiptom például. kár, hogy a Hosszam Hasszan-féle csapat nem jutott ki a dél-afrikai vb-re, gyanítom, több sikerélményük lett volna, mint Algériának.

sztem válságban van az afrikai foci, vannak persze jó játékosaik, de szerintem az utóbbi időben mennek lefelé. oké, up-ban pl Ghána főleg a fizikai paraméterek miatt még ott tud lenni, de felnőtt korban vmi elveszik, és nem csak a taktikai érzék kevés, vagy a sütnivaló, hanem egyszerűen nem is játszanak szép, látványos focit.

mondjuk Nigéria korábban, igen komoly kerettel csomószor max bronzért mehetett (oké, lehet mondani, h lazán vették a sztárok, kb letojták a tornát, de akkor is... komoly csapatuk volt), most meg... az egész keretből van kb 3 ismert focista, és lazán döntőznek... Burkina Faso döntős. Burkina Faso, basszus! és nyilván nem is érdemtelenül... megnéztem a vb-selejtezők állását, oké, még csak 2 meccs ment le, de Kongó, Niger és Gabon mögött egyelőre 0 ponttal az utolsók a csoportjukban. nem láttam az ottani meccseiket, nem tudom, milyen összeállításban léptek pályára, de... mindenesetre ez érdekes.

persze ez a folyamat nem ma kezdődött, tavaly Zambia lett a győztes, akiknek örültem, de mondjuk 10 éve ezzel a játékosállománnyal fasorban sem lettek volna. tudom, nem minden a játékoskeret ereje, fontos a csapategység is, de akkor is...

a mostani torna előtt úgy gondoltam: elefántok vagy Ghána fog nyerni. de az elefántcsontparti csapat is vissza fog esni szerintem, vannak ügyes fiúk, de Drogba, a vezérük, kezd kiöregedni. ebben a csapatban talán több lett volna, de igazi lúzerek, az az igazság.

Ghána meg... engem nem győzött meg, amikor láttam őket. az afrikai vb-n (jó ágon) valahogy elmentek a 8-ig (sőt, a 4 sem volt messze), de attól a formától most távol vannak.

meglepődnék, ha jövőre, a vb-n bármelyik afrikai csapat kiemelkedően jól szerepelne.