klsderm Creative Commons License 2013.03.15 0 0 2559

Kedves Zoé!

 

 

Ezt írtam a hozzászólásomban:

 

„Az orvostudomány véglegesnek (permanent) a szőrszálak egyenkénti, tűvel történő (elektrolízis) kiégetését fogadja el. Ilyenkor egy vékony tűt szúrnak be a gyökérhüvelyen keresztül a hajhagymáig, majd elektromos áramot adva a tű mentén lévő szöveteket roncsoljuk, elégetjük. Az eredmény, a hajhagyma elpusztul, de a gyökérhüvely is végig megég. Egy piciny heg marad a kezelés után. Az elektromos energia mértékét változtatni lehet, így a kezelő elérheti, hogy a heg alig látható, vagy egyáltalán nem látható lesz. De ilyenkor a hajhagyma sem ég meg, tehát a szőr visszanőhet, nem végleges a szőrtelenítés. Ezen a skálán játszik a szőrtelenítő szakember. Ha nagy energiát ad, minden megég, nyom lesz, ha kicsiny energiát, úgy alig történik valami.

Kicsiny energiával akkor érhető el jó eredmény, ha a hajhagyma pont megduzzadt, növekszik, jó célpontként szolgál, anagén szakban van. A kezelő ilyenkor nem tudja megállapítani, hogy melyik hagyma duzzadt a bőrben, hanem megy szépen sorba. Tehát egy területet szőrtelenít, minden hüvelybe bevezeti a tűt és az eredmény 10-30% végleges szőrmentesség. A kezeléseket sokszor, hosszan ismétlik, míg az összes szőrtüsző el nem pusztul. Nincs heg, de a gyökérhüvely sem sérül, így a beszájadzásnál (infundibulum) lévő őssejtek levándorolva a hajhagymába, évek múltán új szőrszálat növeszthetnek. És itt jön be a lézer. A lézernél a hegképződés közelít a nullához, gyors, drága, a bőr megszépül, ugyanakkor a kezeléseket időnként ismételni kell.”

 

Ez egy általános leírás, ugyanakkor nem írtam fontos dolgokról, melyek árnyaltabbá teszik a képet:

­

 

Milyen testtájékon végezzük a lízist?
A fotón egy elrettentő példát adtam. A mellek között a legnagyobb a keloid (vadhúsképződés) hajlam, így itt csak kicsiny energiával szabad dolgozni. Itt még lézerrel is óvatosan bánunk, elektrolízist végezni próbalövés nélkül pedig műhiba.

Hormonális behatás alatt áll-e egy tájék (végtag vs. törzs, bajusz, áll)?

Milyen az anagén vs telogén szak aránya az adott testtájékon (bikinivonal vs. alkar)?


Mennyire látszik a kezelt terület (mellbimbó vs. bajusz)?

Bőrtípus (1-es vagy 4-es bőrtípus)? Egyes bőrtípusnál alig látszik a heg, így nagyobb energiával dolgozva nem valószínű a visszanövés. A sötétebb bőrnél nem adnak nagyobb energiát, hogy a heg ne legyen látható, így ott valószínűbb a vissaznövés.

Fájdalomtűrő képesség?


Milyen egy pilosebaceus egység anatómiai felépítése (magyarán egy szőrtüsző milyen mélyen helyezkedik el, hány szőrszál nő belőle)? Vizsgálja meg a hónalját tükörben! Látható, hogy csomó dupla szárszálat tartalmazó tüsző. Férfiak kezén, az ujjaknál gyakran 4 szőrszál is nőhet egy tüszőből!

Milyen életkorban történik egy kezelés? Minél fiatalabb korban kezdjük el a kezelést, akár lézer, akár lízis, annál rosszabb lehet az eredmény. Hallott már ilyenről?

Milyen energiával dolgozzunk? Fent ezt írta, alacsony és magas energia. Ezen belül nagyon nagy szóródások vannak. Még lézernél is változtatom az energiát kezelés közben. Más energiával és sebességgel dolgozom bajusztájékon vs. combon. De ugyanez vonatkozik a tűvel történő kezelésre.

 

Tehát a kérdésére nem egyszerű, nem fekete és fehér, igen, nem a válasz. Általánosságban: az elektrolízisnél igazából nem kell új szőrzet aktiválódására számítani.

 

És a hegképződésről nem is beszéltünk. Lassan körvonalazódik, hogy miért is nem foglalkozom gyakorlatban elektrolízissel.

 

Kádárdr



 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: z328 (2558)