Törölt nick Creative Commons License 2013.03.24 0 0 8712

 

a wikipédia alpján: Székely György (Budapest, 1924. február 12.) magyar történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A magyar és európai város- és egyetemtörténet neves kutatója....

 

ilyet ír: http://www.historia.hu/archivum/2004/0408szekely.htm

"...Az északi Eddaban kapott helyet az Atli-dal, a német hősmondában (Nibelungen-Lied) pedig Etzel jutott szerephez. Az utóbbi monda ismerete alapján nevezhette a magyar Anonymus Attila király városának és Ecil- burgnak az aquincumi rommezőt...."

 

Ehhez képest Anonymus meg sem említi Aquincumot, még a magát szót sem használja...

 

 

de ilyet is ír:

Róma: gótok, hunok

Közben a kettéosztott Római Birodalom nyugati felének veszedelmes külső és bomlasztó belső jelenségekkel kellett szembenéznie. 410-ben a nyugati gótok kitartóan ostromolták Róma városát és augusztus 24-re el is foglalták. A harcban a rómaiak rabszolgái is a gótokhoz csatlakoztak. A várost a győztesek felprédálták. A római uralkodó rétegek számára borzasztó esemény miatt először a gótokat nevezték - Aurelius Augustinus szavaival - isten ostorának.

 

Persze kényelmes álláspont: ezek a rómaiak, mint ahogy később a nyugatiak - nem tudták ki is támad rájuk. Nem is foglalkoztak vele. Hunok, gótok, később avarok, magyarok.. tökmindegy, mindnek ugyanazt a nevet adták?