icuska54 Creative Commons License 2013.04.03 0 0 6626

Azt én is tapasztaltam, hogy a magyar mintavilágot kedvelik külföldön. A felhasználás módja érdekes, üdvözlőlapokon, kisebb használati tárgyakon, alkalmi ajándékokon, edényfogókon láttam  magyar movitvumokat. Az érdeklődők főleg olyan emberek, akik szivesen tartanak a környezetükben kézzel diszitett használati tárgyakat, legyen az kép, vagy falikép, stb.... és meglepően sok a férfi közöttük.

Talán itthon is lesznek olyan elkötelezettek, akik ismét kitalálják, hogyan lehet a mai életünkbe visszahozni a mintavilágot modern módon. 

 

Nemrég beszéltem egy külföldi ismerőssel, aki egy magyaros ajándékhoz keresett mintát, mert az egyik magyar származású ismerősét szerette volna meglepni. Meglepődtem:)))) de segitettem neki.

A meglepetésemet az okozta, hogy a külföldön élő hazánkfiai többsége már lassan arra se emlékszik, hogy személynévmások mik :))) mtiők  , nemhogy a magyar népmüvészetet ismernék, müvelnék stb.. esetleg pár percig nosztalgiáznak....

 

Az igazi megoldást az jelenthetné talán, ha már az iskolában ismét tanitanának házimunkára, kézimunkára nevelést...nekem még volt ilyen óra a suliban, bár igazából a nagymamám volt az aki hallatlan türelemmel ült mellettem és tanitgatott a szabás-varrás, kötés-horgolás rejtélyeire. A régi megélhetési szakmák nem nyerők a mai fiataloknak --- esetleg a hobbi még elmegy.