totyak89 Creative Commons License 2013.04.27 0 0 3396

Üdv mindenkinek!

Vére sikerült elhatároznom, hogy melyik nyelvvizsgát próbáljam meg, a német ECL mellett döntöttem. Mindenképpen külön teszem le az írásbeli és a szóbeli részt, kezdve az írásbelivel. Azért ezt választottam, mert a nyelvtan annyira nem fekszik nekem, illetve nem akarok fordítani sem.

Amennyire a honlapjukat értelmezni tudtam írásbelin 4 feladat van, 2 szövegértés és 2 levélírás. A 2-2 feladat 25-25 pontot ér, tehát összesen 50 pontot kaphatok írásbelin. Ha jól értelmezem a leírtakat, akkor mindegyik 25 pontos részből (tehát a 2 szövegértésből és a 2 levélből) minimum 40%-ot el kell érnem, ami 10 pontot jelent minimálisan.

Kérdésem az lenne, hogy ez a 10 pont mondjuk a 2 szövegértési feladatnál úgy is összejöhet, hogy egyiket mondjuk nullázom, a másikat meg megcsinálom tökéletesre (hiszen egy szövegértési feladat ugye 12, 5 pontot ér)?

A teljes vizsga akkor érvényes, ha összességében a teljes pontszám (50 pont) 60%-a megvan, tehát 30 pontot kell elérnem. Tehát akkor ezt úgy is teljesíthetem, hogy teszem azt szövegértésnél a minimális 10 pontot szerzem meg a 25-ből (akár úgy, hogy feladatot nullázok),viszont levélnél meg brillírozok és mondjuk maximum pontot érek el Valaki erősítsen meg, vagy cáfoljon, hogy jól értettem-e a dolgokat!

Illetve még egy fontos kérdés: általában milyen írásbeli feladatokra lehet számítani? A tesztkönyvben olyan van, hogy egy adott szövegre vannak állítások és azok igazak, hamisak, vagy nem is szerepelnek-e a szövegben. Illetve rövid szövegekhez kell mondatokat párosítani, vagy a hiányos mondatba a megfelelőt beilleszteni.

Akik esetleg mostanában voltak német ecl-en (de a régebbiektől is jöhet válasz), írják le kérem, hogy milyen feladatok voltak. És valóban csak 45 perc áll rendelkezésre a szövegértésre, illetve 75 a levelekre? Ez azt jelenti, hogy külön feladatlapokon vannak ezek a feladatok, tehát amint lejár a 45 perc, elveszik a szövegértést és odaadják a leveleket?

Ha már a levelekről beszélek: ezeknél a leveleknél nem kell címzés? Csak megszólítás és dátum? Én úgy tanultam, hogy meg kell címezni a leveleket. És minden levél előre el van kezdve egy fél mondattal, mint a tesztkönyvben?

Elnézést a sok kérdésért, de jobb lenne mindent előre tudni. Illetve, ha eszembe jut még valami, akkor még kérdezek majd.