LvFord Creative Commons License 2013.06.24 0 0 32

Nem arról van szó, hogy hazudsz, de ez a km igen csak szokatlan még Mo.-on is, ez éves szinten csak 6190 km, napi átlagban kb. 17 km, ez mindenképpen jóval az átlag alatt van. Egy barátom feleségének az autója 9 éves és 30 ezer km van benne (ez napi szinten kb. 9 km), ő az első tuladonos, a napi átlaga kb. 9 km. Ez tuti, mert miért hazudnának, hiszen nem akarják eladni és amúgy is jól ismerem őket, becsületes emberek. A másik barátom párjának szintén hasonló a km és a kor viszonyszáma.

 

Sindelfingen mellet lakik egy 75 éves bácsi, Ő mindíg csak biciklivel jár, a múltkor mutatta a bicikli km óráját, 19ezer! km van benne és ezt elmondása szerint 5 év alatt tekerte bele. Én hiszek neki mert, ha esik, ha fúj Őt még mindig csak biciklivel láttam eddig, na ez napi szinten átlag kb. 10 km. :-)

Mi is hasonlóan használjuk az autót, mert én inkább biciklizek, vagy motorral járok. Sokszor nincs értelme autóval menni, mert amire kinyitom a garázs ajtót, meg a kaput, majd ezeket bezárom és berisztom a házat, addigra már biciklivel bent vagyok a város központban.

Na ezek végletek és éppen ezért nehezen hihetőek, pedig bár nagyon ritkán, de mégis előfordulnak. És ebben ez a csapda, mert a valós túl keveset sem hiszik el.

Sajnos amúgy sem a legjobb dolog egy autónál, ha korosabb és túl kevés a km, mert az annyit jelent, hogy inkább rövidebb utakra használták. Sok a hidegindítás és az üzemi hőfokot sokszor el sem éri a motor. Mint tudjuk a hidegindítás kb. 10x jobban koptatja a motort, mint az üzemmeleg állapot. Valamint ezen autók motorja és egyéb részei a sok városi forgalom miatt jóval rosszabb állapotban vannak, mint az inkább hosszabb úton használtaké. Több a lerakódás, mert a rövid úton nem tud kiégni a rendszer, na meg a rengeteg kuplungozás, fékezés, stb.

 

"Mivel én tudom h valós a futás teljesítmény megduplázom az árát."

Lehet, hogy km-t kellene többet beletekerni, mert ehhez vagyunk hozzászokva. :-) Mert az átlag magyar autós kb. 10-15 ezret megy egy évben, nagyjából ennyivel számolnak az emberek. Ezért vesznek meg egy 5 éves import autót 86 ezer km-rel, ami valójában akár bőven 300 ezer km is lehet. Nem egy ilyet ismerek.

Mivel nehéz eldönteni, hogy ki mond igazat és ki tekergeti a km-t ezért ez egy jó nagy lutri. Vagy bejön vagy nem, de általában inkább nem...

 

Előzmény: lTommyl (30)