Törölt nick Creative Commons License 2013.08.08 0 0 1021

Nis-el kapcsolatos aggályaidat egyébként magam is fenntartom, ámbár más okok miatt. A források alapján ugyanis olyan kép bontakozik ki Metód, Wiching és Szvatopluk kapcsolatáról, hogy ezek hárman napi kapcsolatban lehettek egymással. Így azt sem tartom elvetendőnek, hogy Wiching (és Szvatopluk)valóban a fantom-Nyitrán, azaz Zimonyban székelt, Metód pedig a túlparton,(Velehradon), azaz Belgrádban.
Velehrad elnevezéshez pedig tegyük hozzá a rend kedvéért, hogy először a 13.sz második felében bukkan fel így, mégpedig a cseh forrásokban.

 

Ebben a földrajzi felállásban is lenne logika, hiszen Zimony földrajzilag még Pannonia része, Belgrád pedig már nem. Metód érsekségének Pannonia feletti hatásköre így kimerülhetett abban a formalitásban, hogy Wichinget a pápa az ő alárendeltségébe helyezte.
(Ettől persze még minketten bolgár területen szedték az adót.)
Ez esetben az is elképzelhető, hogy Mocsárvárt is innen egy köpésre kell keresni. Nem mellesleg ezzel Szvatopluk "birodalmának" kiterjedése is jelentősen beszűkül, nagyjából a mai Horvátország és a szerbiai Vajdaság tartomány alsó részére, esetleg átnyúlt még Rastiszlav örökségeként Románia területére is.

Egyetlen gond van ezekkel a forrásokkal, amelyek napi szintű kapcsolatot feltételeznek a szereplők között, mégpedig az, hogy már nem korabeliek és Metód javára meglehetősen részrehajlóaknak tűnnek. (aki ellen a gonosz Wiching nap mint nap áskálódik és hol Szvatopluk, hol a pápa előtt próbálja befeketíteni)

Előzmény: netuddkivoltam (1014)