Törölt nick Creative Commons License 2013.08.08 0 0 1028

az olmüci capitulum pecsétje (1126-1150)


a pecséten Jindřich Zdík (Henricus Sdiko) képmása, amint szimbolikusan áthelyezi a morva érsekséget ?Péterváradról Olmücbe.
(a csehek úgy monják, "Szent Pétertől" a váraljáról származtatva vitte fel az olmüci várba Szent Vencelhez)

 

Jindřich Zdík 1131-ben szentelte fel a még építés alatt álló olmüci Szent Vencel templomot. Az érsekség áthelyezésével biztosították annak jogi folytonosságát, többek között püspökei sorában tartja számon Cirilt és Metódot is.
Ez a "translatio regni", azaz a "morva korona" Csehországba való áthelyezésének, illetve jogállásának a "cseh koronára" való szimbolikus átruházásának egyik kiegészítő aktusa volt. Az egyházmegyék áthelyezése nyilvánvalóan több részletben zajlott le, azonban nehéz megítélni mennyire jelentett ez tényleges "hurcolkodást", illetve mennyire volt csupán szimbolikus aktus. Mindenesetre magyarázatot ad a jelenlegi morvaországi és a hajdani délvidéki Morvaország helyneveinek megtévesztő hasonlatosságára. Az áthelyezés ötlete, sőt annak szükségessége feltehetőleg magyar szabadalom alapján zajlott, amikor is a Magyar Királyságon belül áthelyezésre került a "nyitrai" egyházmegye a Délvidékről a jelenlegi Nyitrára. Feltehetőleg már ez sem jelentett fizikai hurcolkodást, csupán egy meglevő infrastruktúrába helyezték át az eredeti délvidéki püspökség jogállását s talán a "Nyitra" földrajzi elnevezését is.
A "translatio regni" közvetlen kiváltó oka lehetett, hogy Könyves Kálmán 1110 táján megszüntette a bihari, somogyi és a nyitrai dukátust, melyekre a hajdani morva egyházmegyék még kapcsolódhattak, azonban a magyar államszervezetben nem volt tovább helyük. Ezek közül épp csak a nyitrai egyházmegye jogutódlása oldódott meg Magyarországon belül, a többit úgy néz ki, szemfülesen ellopták a csehek (modjuk úgy, privatizálták a morvák részét). A morvák persze nem tiltakoztak, hisz sosem létezett morva nemzeti identitás, sem morva etnikum, államiságukat pedig rég átvette  Horvátország illetve a Magyar Királyság, saját közigazgatást hozva létre.
Ezek után felmerül a találós kérdés: Hol volt I. Szent István királyunk fiatalkorában nyitrai fejedelem?