Pennysta Creative Commons License 2013.09.12 0 0 2513

Nekem az a véleményem, hogy siralmas, hogy egy boltban (főleg egy közel százmilliós boltban) a kasszában nincs elég váltópénz. A Pennyben a kezdő váltópénz 70.000 Forint. Sokszor tele ezressel, ötszázassal, tizes, huszas ,ötvenessel ,de százas kétszázas egy-egy darab kb. De az még a jobbik eset ha van ötszázas, mert akkor nem kell 6-900 Forintokat is apróból visszaadni. Főleg ha hajnalban jön a  nénike és a két kiflit, meg a Club csemegét húszezressel fizeti. A fentebb leírt kasszakezdéssel már 19 db ezres oda van, jön még pár hasonló és annyi is. Persze nem a nénike a hibás, hiszen érvényes magyar fizetőeszköz a húszezres is.Ugyanúgy, mint amikor gyerekek brahiból hoznak 500 Forintokért ötösöket. Volt rá példa, hogy 7-kor nyitottunk és már 7:14 perckor beállt két-három hosszú sor, a kasszás nem tudott visszaadni. Persze akkor volt váltópénz, de mire az irodából leér...Ezt meg biztosan boltja és vezetője válogatja, de a legnagyobb baj az, hogy az iorodában sincs váltó. Egymás között a kasszások nem válthatnak pénzt, a vevőkkel sem váltathatnak. Persze megcsinálja az ember, hogy haladjon a sor, de minden egyes "adj már aprót egy ezresért" és hasonlók a kollegák között az állásukkal való játék. De persze a kasszást is fusztrálja, hogy ott áll 20 ember kb és őt szidja, őt aki nem tehet semmiről, csak ki van téve a kirakatba. Kb olyan, mint amikor a hülye a kalauzt veri meg a vonatkésés miatt...Pedig lehetne váltópénz a boltban, csak kérni kellene, a G4S-ek hoznának. Ez az apró kéregetés dolog is olyankor szokott lenni,amikor az ember már tényleg reménytelen és (8-adjára) szól, hogy kellene, akkor jön a vezető: "nincs apróm" "az irodában sincs,kéregessél a vevőktől". Úgyhogy tulajdonképpen a pénztárosi munka nem elég szenvedés alapból is (a kaja, pia szünetek hiánya miatt) , még szenvedés is a folyamatos váltópénzhiány miatt is. Tehát ha Pennyben járunk és morcos a pénztáros, akkor az nem feltétlen a "befásútt köcsögbótos" ,csak idegesen(többek közt a váltópénzzel való szenvedés miatt), az étlen szomjan való hajtás miatt az ember sokszor örül ha nem esik össze, vagy nem áll fel és hagyja ott az egész kócerájt, ami sajnos a megélhetése. Úgyhogy ez a váltópénzesdi dolog csak egy a sok közül.

Viszont a Lidlben (Teleki Téri üzletben volt ez) a kasszás szólt a vezetőnek, hogy kéne apró, a vezető egy percen belül ott volt és hozott! A másik sorban álltam, kb egy vevő alatt odakerült az apró. Persze ennek természetesnek kellene lennie, de aki Pennyben volt már pénztáros az tudja, hogy ez mekkora "nagy szám".

Ha már így belelendültem az írásba: mától elfogadjuk az Erzsébet utalványt. Olyan szinten magyaráztak róla, hogy előre kell kérdezgetni a vásárlókat, hogy mivel fog fizetni. Mondanom sem kell, hogy a kasszást mindenki hülyének nézi. Azért kell kérdezni a blokkolás megkezdése előtt, mert ha a szalagon található olyan áru, amit az adott színű utalvánnyal nem lehet megvásárolni, akkor figyelmeztetni kell a vásárlót. De amin felröhögtem az az, hogy milyen előadást kaptunk arról, hogy mit kell nézni az utalványon, hogy ne hamisat fogadjanak el a kaszások, mert zsebre megy a dolog és a keleti régióban bepróbálkoztak több helyen is hamis utalványokkal. Idáig oké is lenne, de a PÉNZRŐL soha a büdös életben nem kapott senki hasonló oktatást. Ez azért vicc.

Bocsi a regényért.