Dr. Kádár bőrgyógyász Creative Commons License 2013.11.01 0 0 2663

Kedves Flóra!

 

Az SHR technológiával a következő kérdésekre próbálok meg válaszolni:

-        Mi hozta létre a technológiát?

-        Mi a lényege?

-        Miért nem terjedt el széles körben (ipl SHR)?

-        Miért nem adnak garanciát a kezelés végeredményének beteljesüléséhez?

 

A lézeres szőrtelenítés igazából már a 2000-es évek előtt elkezdődött. Drága volt, fájdalmas, a gépeknek magas fenntartási költséggel üzemeltek. Behatárolta a hétköznapi elterjedtséget, hogy a kezelőnek valamilyen magas szintű végzettséggel is kellett rendelkeznie. Ez után jelentek meg az első villanófény (ipl) berendezések is, melyeknél az széles spektrumú fénykibocsájtás lényege összecsengett a bőrmegújítással. Az ipl fény (kb. 540-1 200 nm) fizikai tulajdonságánál fogva a bőr felső rétegét az irhába is ráterjedően ingerelte: eltűntette a kis pigment foltokat, kisimította a rostképzés fokozásával a ráncokat, összehúzta az ereket, tonizálta a bőrt, a tág pórusokat szűkítette. És észrevették, hogy a havonta végzett bőrfiatalítás mellékhatásaként eltűntette az arcszőrzetet is. Egy időre. Ugyanis az ipl fizikai adottságánál kifolyólag a hajhagymát nem igazán éri irreverzibilis változás, magyarán egy idő múlva a szőrzet visszanő. És nincsen az az erős égető érzés is, mint a szőrtelenítő lézereknél. Innen már csak le kellett hajolni a földön heverő pénzért! Sorba jöttek be az olcsó, kis teljesítményű, kozmetikai villanófény készülékek és megindult a „végleges, fájdalommentes” kampány. A végeredményt pontosan tudjuk, pár év alatt 2008-ra lényegében eltűntek a vevőbecsapó és a kozmetikus hírnevét is megtépázó ipl szőrtelenítő gépek. A lakosság ráébredt drágán, hogy ingyen csak a semmi van. Maradt a drága és fájdalmas lézer.

 

A 2008-es évben az akkor már az elos-t piacra dobó Syneron cégből kivált egy csapat fejlesztő mérnök, akik létrehozták az Almalaser céget és megalkották többek között az SHR (super hair removal) technológiát. A lényege az erős fájdalommal járó lézerkezelést, ahol egy lövés alkalmával, egyben leadják a teljes energiamennyiséget, „feldarabolták” kisebb energiacsomagokra. És közben, hogy a bőr ne égjen meg, a fejet gyorsan mozgatják (in motion technology). Magyarul szépen úgy mondjuk, pásztázó mód. Az Almalaser a Harmony gépében létrehozta ezt a technológiát villanófényre és dióda lézerre is. Ezek kiegészítő módszerek, ugyanis egy áll, vagy bajusz, vagy nagyajak szőrtelenítés nehezen megoldható egy gyorsan mozgó és sebesen tüzelő (másodpercenként 10-15 lövést is leadó) kezelőfejjel, míg egy férfi hát vagy női comb nagyon jól kezelhető e módszerrel. Az egy területre leadott energiát meg kiszámolják, ennek el kell érnie egy szintet. A kisebb teljesítményű ipl SHR gépeknél meg addig mozgatják, míg a páciens nem jelez erős melegséget. Tehát az SHR módszert a fájdalom csökkentése indította el, és nem az, hogy ennek a módszernek nagyobb lenne így a hatásfoka. Ha beüti a www.realself.com oldalba, lényegében csak a diódalézer SHR módszerével foglalkoznak, míg a SHR villanófényt nem nagyon jegyzi a szakma. Ez az oka is, hogy sokan agyondicsérik a módszert, de érdekes módon nem adnak garanciát a végeredményre.

 

Csak gondoljon egy kicsit bele józanésszel. Egy dióda szőrtelenítő gép 15 millió Ft, és egy teljes láb 100 000 Ft alkalmanként. Egy SHR villanófény „csúcsgép” 3 millió Ft körül elérhető, egy teljes láb „végleges” szőrtelenítése 60-80 000 Ft, és már most „lekuponozva” is 30 000 Ft. Tehát a haszonkulcs sokkal jobb, mint a lézernél. És a nagyobb orvosi lézercentrumok mégsem állnak át kizárólag erre a technológiára.  Vajon miért nem?        

 

Kádárdr

 

Előzmény: lili1966 (2662)