Törölt nick Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1789

Az igaz, hogy amikor a Kombucha rendesen beindul, elrontani sem lehet. De kezdetben, illetve kezdőknél előfordulhatnak sajnos problémák. Ezzel kapcsolatban van itt egy írás, az érdekesség kedvéért le is fordítottam a vonatkozó részét:

http://www.happyherbalist.com/heatingpanelreg.aspx

"Kombucha érése szempontjából az idő és a hőmérséklet két lényeges tényező, a teafű fajtája és a cukor mellett.

Sok kutató a 6-8 napos érlelést preferálja, 22 °C hőmérsékleten, az ízhatás és gyógyhatás megfelelő egyensúlya szempontjából. Manapság úgy tűnik, érdemesebb inkább savanykásabbra érlelni, nagyjából 10 napig. Véleményem szerint is jobb így, legtöbb esetben (itt valószínűleg a cukor egészségre káros hatásaira utal a cikk írója, hogy inkább savanyú legyen, mint feldolgozatlan cukor maradjon benne).

A kombucha láthatóan 18-30 °C körül működik jól, sőt egy német kutató szerint 32 °C lenne az optimális. Tartsuk szem előtt, hogy 39 °C felett az enzimek már elkezdenek pusztulni, míg 18 °C alatt a Kombucha élesztőinek aktivitása is csökken, viszont egyéb élesztők virágzásba kezdhetnek.

Ezért célszerű a hőmérsékletet 21-26 °C között tartani."

Előzmény: gvgv (1787)