watch-fire Creative Commons License 2013.11.10 0 0 497

"Ha eredeten itt azt érted, hogy ki, kitől vette át a szót és mikor, akkor felesleges és megoldhatatlan rejtvényt állítasz elő."

Ez így igaz, ezért kellene jobban körül nézni, mely nyelvekben fordul elő vagy hasonló egy szó. Kiidulhatsz a gyökből is, de a 'mo' gyök megvan az angolban is, lásd motion, move = mozogni, motor, s visszavezethető a latinra is, mint motio = mozdulás, vagy motus = mozgás, mozgalom. Ezekből a példákból is látható, a 'mo' gyökből még nem következik a marha szó, sok minden mozog, ami nem 'mo'-val kezdődik.

Az akkád példákat azért hoztam, mert itt már felfedezhető a hasonlóság, de kihangsúlyoztam, hogy ezek lehetnek szóátvételek. Mondok egy újabbat, egy sumer szót, ami szintén hasonló.

 

 Sumer amar ga: "suckling calf, ~ amarga[calf] (a)marha  (g>h)

 

Hogy az akkád szónál (arhu) miért hiányzik az 'm', és a sumernál miért van a szó elején egy 'a', arra bíztosan lehetne magyarázatot találni, de felesleges, mert ezek csak belemagyarázások lennének. Egy ősi szónak nagyo sok változata lehet, amik évezredek alatt kialakulnak, változnak. Annak végképp nincs értelme, hogy megmondjuk, kitől és honnan eredhet, az csak találgatás.

Előzmény: ketni (496)