Na még egy érv: a patiszont nem károsítja az a vírus, ami a cukkinit igen gyakran eltorzítja.
A patiszonból van kúszó és nem kúszó fajta is. Utóbbi egyszer vetettünk, de nekünk nem jött be. Rövid ideig és aránylag keveset termett. A kúszó változatok viszont a fagyokig teremnek.
Valóban a zsenge a legfinomabb, de ha az utolsó darabokat majdnem éretten eltesszük valami hűvös, de fagymentes helyre, még egy-két hónapig eltartható. Valamit veszít az élvezeti értékéből, de decemberben már kevésbé válogatós az ember...
Hámozni nagyon egyszerű, ahogy már írták is: először szeletelni kell, és csak aztán pucolni. Ennyi a nagy titok. :o)
Nálunk a cukkini és a csillagtök egyformán jól fogy. Nem egyforma az ízük, már csak ezért is célszerű mindegyiket termeszteni. Ráadásul a cukkini valamivel hamarabb kezd, a patiszon meg valamivel tovább terem. (Egyszerre vetve legalábbis eddig ezt tapasztaltam.)