fempaba Creative Commons License 2014.03.13 0 0 1826

Sziasztok!

Kombucha teát próbálok készíteni, több kevesebb sikerrel. Jelenleg egy 5 literes 25 cm átmérőjű műanyag erjesztőkannában  3 liter 100g/l cukor tartalmú fekete teán úszkál a tenyészet. A kanna sűrű szövésű könyharuhával van lefedve Ez a kanna egy nagyobb, 10 literes szigetelt kannában van, amiben állandó, 30°C-os hőmérsékletű víz gondoskodik a tenyészet 26-28°C-on (a lakás hőmérsékletének függvényében változik) tartásáról. Ez a vizes kannába szerelt 50W teljesítményű akvárium fűtővel érhető el.  Én úgy vélem, hogy elméletben minden ideális lenne 8-12 napos teljes fermentációhoz. A hőmérséklet, a levegő, a tápoldat és a higiénia. Azonban a dolgok kicsit másképp mennek. Ugyanis;

A 3 literes "főzetet" megelőző 2 literes erjesztést ki kellett öntenem, ugyanis miután illatra tökéletesnek véltem (már korábban is készítettem kombucha teát) palackoztam és elkezdem inni. Azonban pár korty után túl cukrosnak éreztem, megvizsgáltam egy cukor fokolóval és elképedve láttam, hogy az oldat sűrűsége 1040 ami 10 Brix foknak felel meg és ez nagyjából a kiindulási töménységgel egyenlő. Kérdésem, ideális körülmények megléte mellett mi történt, vagyis mi nem történt ami ezt hozta eredményül? A gomba vastagodott, nőtt, beborította az egész felszínt és alig használt fel pár gramm cukrot mindehhez? Még barna élesztő szálak is megjelentek szép számmal, szóval abszolút tanácstalanul állok a dolgok előtt.

A mostani 3 literes erjesztésem épp most vizsgáltam be, 7 nap elteltével, a fenti feltételek változatlansága mellett, a cukortartalom a fokoló szerint ismételten alig észrevehetően csökkent. Ugyanakkor a gomba szépen nő, illata kellemes, néha ecetes, néha édeskés, barna élesztőszálak is jelen vannak, moderált gázképződés is megfigyelhető, és mégis, hét nap után 28°C-on a cukor mérési hibahatáron belül mozgó hányada tűnt el.... Fura, minden esetre adok még egy hetet a dolognak, és beszerzek egy pH mérőt is!

 

Köszi,

 

Üdv,