jakitomi Creative Commons License 2014.07.04 0 0 11288

Sziasztok!
Tapasztalattal rendelkezők segítségét szeretném kérni. Úgy néz ki, hogy megvan az első elszúrt szappanom. :-(
Az elképzelés egy frankó diószappan volt, amiben betétnek felhasználok egy natúr maradékot fehér betétként és reszelek is rá a tetejére belőle.

Légyesesebbnek tartott összetevők: olajok össztömege: 760g; dió macerátum hidegen sajtolt napraforgó olajban (34%), 1 csapott evőkanál méz, ~100 csepp illóolaj, kecsketej fagyasztva (visszamelegítettem az olajhőmérséklettel azonossá), 1 teáskanál rizsliszt, 1 kávéskanál nagyszemű parajdi só. Lúgolás után nem tűnt úgy, hogy ne olvadt volna fel a NaOH gyöngy.

Az eredmény a fehér foltok a szappan belsejében, a forma szélein sárgás elszíneződések foltként, mintha túl sok lett volna a superfat.

Formába öntöttem, gyengén letakartam, 2 óra múlva gélesedett, majd magára hagytam. 8 óra múlva már kihűl.

Szerintetek mi lehet az oka? Az esztétikai hiba ellenére használható lesz? (túlmelegedhetett? a só verhette ki?)
Előre is köszönöm! (Bocsánat, a kép lemaradt!)