duygu Creative Commons License 2014.08.31 0 0 11316

Már vagy 3 hete el akartam készíteni az első szappanomat, de végül úgy alakult, hogy csak 2 nappal ezelőtt lett rá időm. Olivaolaj, pálmaolaj és kókuszolaj adta a 85%-át, 5-5%-ban került bele kakaóvaj, sheavaj, ricinusolaj. 5% superfat, 38 % víz. 45 °C-on kevertem össze a lúgot az olajokkal, bár lehet, az olaj 1-2 fokkal melegebb volt. Rövid időn belül elértem a szalagosodási fázist, fa formába öntöttem. Talán fél-1 óra múlva észleltem, hogy középen elkezd zselésedni, és végigrepedt a tömb. Gyorsan beraktam a hűtőbe, majd kis idő múlva kivettem. Az egész massza átment a gélfázison, a repedést megpróbáltam lelapogatni. 48 óra múlva vágtam fel. a repedés szerencsére eltűnt a tetejéről, az egész túlmelegedési dolog csak annyiban látszódik rajta, hogy nem homogén a színe, hanem a belső meleg gömbnek megfelelően íves sötétebb vonalak láthatók a szappanok oldalán. Hogy milyen lesz a gyakorlatban, nem tudom, de már nagyon kíváncsian várom. 
Gondolkodtam, hogy a túlmelegedést mivel lehet elkerülni. Az segít, ha alacsonyabb hőmérsékleten keverem össze a lúgot az olajjal? Vagy rögtön tegyem hűtőbe? Kicsit félnék, hogy csak részlegesen gélesedne. Vagy a CPOP eljárással kellene próbálkoznom, és ha kívülről is melegedne, előbb gélesedne, és nem feszítené szét a belső meleg mag  tetejét?