Milibindi Creative Commons License 2014.08.31 0 0 157

Én is nagy dalmatás vagyok, de nekem épp a tenyésztőkkel van rossz tapasztalatom! Az első kutyám mestertenyészetből származott. 5 és fél hetesen adták oda csont soványan, tele óriási férgekkel! Megláttuk attól is féltünk,  hogy nem marad életben! Mikor lehetett  sétálni vinni, találkoztam egy hölggyel , kérdezte honnan vettük, mondtam melyik tenyészetből származik ,mondta az övé is onnan, ő bizony süket kiskutyát kapott onnan először ! Ráadásul több azonos név is szerepel a tk--ben, tehát még beltenyésztett is!

Oda került a környékre kb 1-2 év múlva egy fiúdalmata tk-s csodaszép,  annyira szépet ritkán látni! Mellesleg vesebeteg volt! 3 évesen jött elő nála!  Apja anyja vesebajban halt meg szintén!  anyukát 8 éves koráig tenyésztették, mindenféle díjakat nyert.  Mikor párt kerestem a kutyusomnak, a gazda nem értette miért nem akarom az ő tk-s "jó vérvonalú" kanjával pároztatni. Hiszen, ha a tenyésztő megteheti, hogy csak a kiállítási eredmény számít....

Az én mestertenyészetből származó kutyusommal állandóan rohangáltam az állatorvoshoz nagyon beteges volt szegénykém.  Végül egy tk nélküli kannal pároztattam, hogy legyen egy kölyök tőle. A lánya 7 éves múlt egy kezemen meg tudom számolni hányszor jártam vele állatorvosnál! Már oltáson kívül természetesen. egyszer köhögött kölyökkorában , egyszer fülgyulladása volt meg most nem rég császár (neki is 1 alom volt)! Ennyi  Felfrissült a genetikai állománya. Az apa sem volt beteges 6 éves múlt mikor a párja lett a kutyusomnak!

 

A mostani kiskutyám apukája is makk egészséges, nagyon szép talán még egy díjnyertes kan is megirigyelné!

Az állatorvos majd elájult tőlük, hogy mennyire gyönyörűek voltak mind az 5-en! Ahányszor megyek a megmaradt kiskutyával (akit megtartottunk), mindig megjegyzi, hogy mennyire szép! Mind az 5 tökéletesen hall most volt egy platnis kölyök, de ettől ő is olyan aranyos, mint a többi! Anyukája egyik testvére gyanús volt, hogy süket, leteszteltem két fazék összecsapásával úgy, hogy ne lássa és megijedt :) Nem volt süket! az új gazdija is mondta, hogy semmi baj nincs vele , szót fogad meg minden! 

 

Eltérve a dalmatáról, alattunk lakott egy spánieles nő , két kannal tenyésztett. Állítása szerint az összes csoki színű spániel az ő egyik champion kanjától származik MO-n Hát én kétlem.  Az biztos, hogy ahány spani odakerült a környékre, mindhez volt köze az ő kutyájának! Hát kérdem én mi ez, ha nem a fajta lerontása?  Én ezt nevezem "kutya gyártásnak". 

Másik meg beagle-s volt szintén díjnyertes kap Élete 12  éve alatt 600 kölyköt csinált! Ez megint a beltenyészet meleg ágya és a fajta lerontása! 

A beagle-s mesélt egy-két dolgot, pl az, hogy mi van a tk.ben nem feltétlen felel meg a valóságnak.  Más valaki, aki macskatenyésztésben jártas, ő meg mesélte, hogy egy évben egy alom lehet egy nősténynek, de persze megoldják, hogy más névre tk-zik az adott jó vérvonalú nőstény kölykeit.

Ne haragudj, nem megbántani akarlak, csak azért írtam le ezeket, hogy nem feltétlen igaz az, hogy tenyésztővel jól jársz! Ha valakinek szívből születik egy hobby alma, ott nagyon jó kölykök lesznek,még ha tk nélküli is.

Előzmény: spottedangels (153)