mpaczy Creative Commons License 2014.09.11 0 0 8258

Üdv mindenkinek!

Egy friss jelentés, szerintem érdekelheti az itt lévőket. Ide másolom, de a benne lévő térkép miatt érdekes igazán, megpróbálom valamilyen minőségben kiszedni belőlehttp://oki.wesper.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf

 

2014-ben, a szeptember elsejével kezdődő héten, rendkívüli módon, a legmagasabb fokozatot képviselő szintre jutott a parlagfű riasztás: figyelembe véve a Nyíregyháza térségét érintő extrém magas parlagfű pollenkoncentrációt, az országban a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) fennállása óta először lépett érvénybe a VI. fokú riasztás. Ezt a szintet ’Ambrosia színnel’ jelöljük, utalva a pollenek laboratóriumban történő megfestésének színére, és azt értjük alatta, hogy a térségben egy hét leforgása alatt átlagosan is jellemző volt az 1000 db/m3-es, vagy annál nagyobb parlagfű pollenkoncentráció, a felsőbb légterekre vonatkozólag. Az ország keleti térségének jelentősebb részén V. fokú fekete riasztás (500-499 db/m3/átlagos nap a héten) van érvényben – ennek kiterjedése szintén kivételes nagyságú. A PPRR térképei az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózat hivatalos adatainak felhasználásával készülnek (lásd az 5. oldali térképmellékletet!).

 

Egy ilyen környezetegészségügyi helyzetben rendkívül nehezen találnak menedéket azok, akik a parlagfű pollenjével szemben allergiás, vagy asztmás tüneteket produkálnak, hiszen ez azt is jelenti, hogy egyes napokon, illetve egyes területeken – jellemzően a parlagfűvel tömegesen fertőzött ruderáliákon és mezőgazdasági táblaszegélyeken – a pollenexpozíció az átlagban megadott értéknek többszöröse is lehet. Mivel ilyen területeket úton-útfélen találhatunk és mivel a szél ezek irányából sűrű pollenfelhőket képes lakott területek (pl. Nyíregyháza) felé sodorni, így a PPRR szerinti extrém magas pollenkoncentráció jelzése esetén számítani lehet mind a tünetek nagymértékű súlyosbodására, mind a betegszám drasztikus megnövekedésére: ennek oka, hogy az allergiás tünetek asztmás rohamokká is fejlődhetnek, illetve hogy olyanok is allergiássá válhatnak már, akik azelőtt nem voltak azok (szenzitizáció). Mindkét eset bármely életkorban előfordulhat, jelen tudásunk szerint azonban a gyermekek különösen veszélyeztetettek. Figyelemmel kísérve lakóhelyünk biológiai levegőminőségének aktuális értékeit – amit a pollenek és gomba spórák, mint biogén légszennyezők légtéri koncentrációjával adunk meg – szert tehetünk olyan ismeretekre, amelyek segítségével elővigyázatosabbakká válhatunk. Megfelelő időben kezdhetjük meg a gyógykezelést, vagy a gyógyszerek szedését, szabadságunkat megpróbálhatjuk a közeledő csúcsszezon idejére időzíteni, úti célnak választhatunk lehetőség szerint erdős tájat, illetve például magashegységet, vagy tengerpartot, továbbá, a csúcsszezon idejére beszerezhetünk a célnak megfelelő légzésvédő maszkot és fokozottabban ügyelhetünk lakásunk és munkahelyi környezetünk beltéri levegőjének – megfelelő esetben – menedéket nyújtó minőségére. Az aktuálisan kiadott hivatalos parlagfű pollenjelentés ismeretében az időjárás-előrejelzés is plusz tartalmat nyerhet: értékelhetjük azt a szerint, hogy az időjárás változása várhatóan milyen változást hoz egészségi állapotunkra nézve, annak figyelembevételével, hogy a megelőző hét időjárási körülményei mellett mennyi pollen volt a levegőben és hogy abban a helyzetben hogyan éreztük magunkat. Megfelelő felkészültségünket ún. egyéni pollennaplózással is megalapozhatjuk, az alábbi, magyar nyelven is elérhető honlapra regisztrálva: pollendiary.com/Phd/hu/start.

 

A megelőző hétre vonatkozó VI. fokú riasztási szint (> 1000 db/m3) által indikált súlyos egészségügyi problémák jelentkezésére ezen a héten sokkal kevésbé kellett és kell számítanunk, köszönhetően a múlt hetinél jóval csapadékosabb időjárásnak. Ugyanakkor – ahogy azt a 36. heti PPRR térképen is láthatjuk – azon térségekben, ahol a csapadék kevésbé mossa ki a levegő pollentartalmát, a parlagfű tömeges virágzása végett még számítani lehet nagyon magas koncentrációs értékek előfordulásával és ennek életminőséget jelentős mértékben rontó, illetve munkaképességet csökkentő hatásaival. Az OMSZ előrejelzése szerint szeptember 11. és 14. között rendkívül_csapadékos_időjárás_várható (lásd a mellékletet a 7. oldalon), amely azonban az ország keleti felét, ahol az elmúlt időszakban a legmagasabb volt a parlagfű pollenkoncentráció, némileg kevésbé érinti. A parlagfű pollen légtéri mennyisége ennek következtében országos szinten várhatóan jelentősen csökken majd a 36. héten mérthez képest, amely csökkenés azonban az ország keleti térségében még visszafogottabb lesz. Az ország közepe és nyugati részén élők várhatóan már a héten fellélegezhetnek.

 

A parlagfű szezon még tart, de a csúcsidőszak az itt aktuálisan közölt 36. hét extrém viszonyaival lezárult.

 

Hivatkozás: Mányoki, Gergely; Páldy, Anna; Magyar, Donát (2014) VI. fokú parlagfű riasztás volt érvényben az országban: 36. heti PPRR-jelentés (szept. 1. - szept. 7.), Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer hírek – 2014., online jelentés, Országos Környezetegészségügyi Intézet, 2014-09-10., Budapest

 

Budapest OKI, 2014-09-10. szerda, frissítve: 2014-09-11.