Füredi1 Creative Commons License 2014.09.16 0 0 11331

Kedves Szappanosok!

 

Elkapott minket is a gépszíj. Legyártottuk első szappanjainkat. Azt gondolom nem is sikerültek rosszul persze a próba még több hetet várat magára. Minnél többet olvasgatok és nézegetek képeket a neten annál inkább magával ragad e tevékenység és a tökéletesség utáni vágy.

Nem tudom mit fog hozni a jövő, milyen irányba fogok elindulni, de pillanatnyilag úgy érzem, hogy az egyszínű, megjelenésében is a naturalizmust sugárzó szappanok állnak leginkább a szívemhez közel. Ahhoz, hogy az általam megálmodott szappant le tudjam gyártani lenne két kérdésem kezdőként. Egy technika és egy elvi.

 

Elvi kérdés: Nem értek valamit. Úgye úgy készítjük a szappant, hogy a felhasználni kívánt olajakat összeöntjük, felmelegítjük majd a lúggal összeöntjük. Van a SF. Sokszor olvasom, hogy SF-nek ilyen-olyan olajat használtam. A lúg honnan tudja, hogy melyik olajat szeretnék meghagyni SF-nek mikor össze vannak öntve? Vagy ez úgy működik, hogy tudjuk hány gramm lúg hány gramm zsíradékot tud elszappanosítani. Ennek megfelelően keverjük be a masszát a SF-nek szánt olaj nélkül. Mikor már nem képes a lúg dolgozni akkor tesszük hozzá a kb 5%-nak megfelelő SF olajat? S ekkor az "érintetlenűl" marad a masszában?

 

Technikai kérdés: Azt szeretném megtudni hogyan tudom megvalósítani azt, hogy a téglatest öntőforma tetején a szappan nagyon rusztikus (egyenletlen) maradjon? Nem szeretném elsimítani, inkább a cél az lenne minél egyenetlenebb maradjon. Szeletelés után nekem úgy tetszene jobban.