Füredi1
2014.09.16
|
|
0 0
11333
|
Kedves judwil!
Elolvastam kétszer is a tanulságos írást mely újabb kérdőjeleket vetett fel bennem. Megpróbálom összefoglalni az olvasottakat. Csak a hideg eljárásról beszélek mert a szappankészítők leginkább ezt az eljárást alkalmazzák.
Amennyiben egy szappan elkészítése során többféle olajjal dolgozunk és azt a SF szabályainak megfelelően mérjük ki akkor mindig az az olaj marad bent a szappanban SF-ként amelyben több a telítetlen zsírsav.
Ha jól értelmeztem az írást ez a lényeg. Illetve, hogy teljesen mindegy milyen fázisban adjuk hozzá egyik vagy másik összetevőt. Az ökölszabáj a fenti.
OK.
A kérdés ami felvetődött bennem, hogy az elszappanosodás folyamatában - ami magas hővel is jár- a telített zsírsavakban gazdagabb olaj összetevői mennyire maradnak bent a végtermékben. Azaz a kész szappanban csak a SF-ként működő olaj értékes anyagai maradnak meg? A szappanosodási folyamat során azon olaj melyben több a telített zsírsav annak a funkciója csak a kémiai reakció elősegítése? Kérdezem ezt azért mert sokan készítenek 3-5 fajta olajból szappant. Ha igaz az, hogy a lúg képes szelektálni az olajokat, hogy melyikkel lépjen legkevésbbé reakcióba- ami a SF-et fogja képezni- akkor nincsen értelme kettőnél több olajat alkalmazni. Hiszen a SF-et úgy is egy olaj fogja képezni az összes többi pedig elszappanosodik, "értéktelenné válik".
Remélem érthető voltam. :) |
Előzmény: judwil (11332)
|
|