Törölt nick Creative Commons License 2014.11.01 0 0 1092

SZBM: Ne felejtsük: akkor még a szovjet blokkhoz tartoztunk, és aktuálpolitikai okokból is nagyon jól hangzott, hogy a „nyitrai fejedelem”, Pribina (a korabeli forrásokban Priwina) és fia, Kocel (Chezil) a Balaton nyugati sarkában egy szláv fejedelemséget hozott létre. Pedig ez a történet több szempontból is sántít. Pribinát valóban Mojmir morva fejedelem üldözi el, de ettől még nem lesz exfejedelem, „nyitraiságára” pedig még ennyi bizonyíték sincs. Mai ismereteink szerint Mojmir egyik főembere lehetett, aki a belső hatalmi harcokban alulmaradt, és menekülnie kellett. Mikor átmenekül a Duna túloldalára, a Karoling Birodalom legkeletibb (Oriens) tartományába, annak köz­igazgatási elöljárója, prefektusa, Ratpod fogadja.

-------------------------------------

Úgy hazudik, hogy a szeme se rebben. A zalavári ásató, aki kijelentette a szlovák televíziónak, hogy Metód Zalaváron székelt.  Tetejébe glagolita cserépdarabot talált olyan korból, amikor még jó két évszázadig nem is létezett glagolita írás. :DDD

 

Egyébként majdnem jól beszél. Mojmír fejedelemsége manapság ugyanis részben a mai Románia és részben a mai Szerbia területén található(egyébként valőban a Dunától északra) Nem véletlen, hogy Pribina át tudott menekülni egyenesen a bolgárok területére, amikor Mojmir őt elűzte. A forrás viszont nem írja, hogy ehhez a Dunát átlépte volna. Egyetlen folyóátkelést említ a forrás Pribinával kapcsolatosan, mégpedig a Száva folyón. Ehhez persze a Dunán is át kellett előtte lépnie, de azt értelemszerűen valahol a mai Szerbia területén tette. Értelemszerűen ilyen átkeléssel nem jutott át Oriens tartományba, mint ahogy a forrás ilyet nem is állít.

Előzmény: grálizidor (1091)