Yoshi Toranaga Creative Commons License 2015.02.03 0 0 1868

Érlelőedénynek szerintem a legjobb az üveg. Nem oldódik ki belőle semmi, könnyen tisztítható, és látni is lehet, hogy mi úszkál benne. Csapot lehet rá fúratni, csak nekem az üveges azt mondta, hogy elpattanhat fúrás közben. Nem tudja garantálni, hogy biztosan sikerül. Műanyag is jó, de csak ami saválló. hogy abból se oldódjon ki semmi (Misland topiktársunk közölt róla képet néhány napja). Porcelán is jó lehet, viszont a mázas cserépedényekről a múltkor olvastam egy észrevételt, miszerint, ha ólomtartalmú a máza, akkor - főleg, ha mikrorepedések keletkeztek rajta - ólom is oldódhat ki belőle a kombucha savas kémhatása következtében. Az pedig némileg ronthatja az egészségjavító hatást.

 

Ár-érték arányban a legjobb a műanyag erjesztővödör, csappal együtt kijött háromezer forint alatt (Pesten a Vezér úton egy sörfőző szaküzletben). A csapot - mint már írtam - azért nem a legaljára szereltem, hogy ne az üledéket csapoljam. A csap alatt célszerű kb. három centit hagyni, így a lesüllyedt trutyi alatta marad.

Előzmény: Dittuska (1867)