Törölt nick Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1872

Borászatban is használnak fémcsapokat, de célszerűbb műanyagcsapot keríteni a Kombuchához. A régebben Herbáriában is kapható kerámiaedény például ilyen rendszerű csappal volt ellátva, ami a vízadagolókhoz használatos:

 

http://www.ebay.com/itm/271514025871

 

Egyszer az üzlet polcán vettem a bátorságot, lecsavartam a tetejét, kíváncsi voltam, milyen konstrukció. Nem rossz lényegében, könnyen szétszedhető, tisztítható. Egy lágy, műanyag, membránszerű szelep van benne, amit a kis kar emelget.

 

Ilyeneket is lehet kapni, ez sem rossz:

 

http://www.bi-bor.hu/termekek/tartalyoktartozekok/kis-csap-34-24mm-d-175

 

Rátöltéskor nem kell külön kavarni a folyadékot. Mivel simán ráöntve a gombatelep tetejére erősen fröcskölt, én azt a módszert alkalmaztam, hogy a 20 literes edényt kicsit megdöntve alátámasztottam, majd a cukros teát a piros nyíllal jelzett irányból öntöttem be, ami így szépen befolyt a gombatelep alá, egyúttal átkeveredett az egész folyadék:

A megvastagodott, megerősödött gombatelep már nem tud elsüllyedni, marad a felszínen, de nem árt a tetejét is meglocsolni, hogy egészségesebb kinézete legyen.

 

Leeresztésnél is néha segít az edény megdöntése, mert én elég magasra tettem a kifolyást, mint a képen is látható, de nem bántam meg, nekem egyébként bevált ez a magasság:

 

 

Van még lehetőség a folyadék leeresztésére leszívócső segítségével, vagy borászati lopóval is:

 

 

Drágább üveg, vagy olcsóbb műanyag egyaránt megfelel.

 

 

 

 

Előzmény: Dittuska (1870)