Borászatban is használnak fémcsapokat, de célszerűbb műanyagcsapot keríteni a Kombuchához. A régebben Herbáriában is kapható kerámiaedény például ilyen rendszerű csappal volt ellátva, ami a vízadagolókhoz használatos:
http://www.ebay.com/itm/271514025871
Egyszer az üzlet polcán vettem a bátorságot, lecsavartam a tetejét, kíváncsi voltam, milyen konstrukció. Nem rossz lényegében, könnyen szétszedhető, tisztítható. Egy lágy, műanyag, membránszerű szelep van benne, amit a kis kar emelget.
Ilyeneket is lehet kapni, ez sem rossz:
http://www.bi-bor.hu/termekek/tartalyoktartozekok/kis-csap-34-24mm-d-175
Rátöltéskor nem kell külön kavarni a folyadékot. Mivel simán ráöntve a gombatelep tetejére erősen fröcskölt, én azt a módszert alkalmaztam, hogy a 20 literes edényt kicsit megdöntve alátámasztottam, majd a cukros teát a piros nyíllal jelzett irányból öntöttem be, ami így szépen befolyt a gombatelep alá, egyúttal átkeveredett az egész folyadék:
A megvastagodott, megerősödött gombatelep már nem tud elsüllyedni, marad a felszínen, de nem árt a tetejét is meglocsolni, hogy egészségesebb kinézete legyen.
Leeresztésnél is néha segít az edény megdöntése, mert én elég magasra tettem a kifolyást, mint a képen is látható, de nem bántam meg, nekem egyébként bevált ez a magasság:
Van még lehetőség a folyadék leeresztésére leszívócső segítségével, vagy borászati lopóval is:
Drágább üveg, vagy olcsóbb műanyag egyaránt megfelel.