mongoloid Creative Commons License 2015.02.07 0 0 72253

Egyetértek a lignitre tett megállapításaiddal! Szerintem is gyakorlatilag képtelenség teljesen kátránymentesen üzemeltetni vele a kazánt, pedig tavasszal, nyár elején veszem meg, szellős árnyékos helyen nagy mértékben kiszárad mire tüzelni kell vele. Van összehasonlítási alapom, mert mindig marad meg tavalyról, azzal kezdem a tüzelést, és csak minimális különbség van közte, és a frissebb között. Előfordult már hogy nyersebb, pár hetes lignittel kellett tüzelnem , na az brutális. Azt csak nagyobb huzattal lehet égetni. Ugyanakkor a nyers, nedves keményfa még annál is rosszabb!! Bőven használok konixot, 5 - 6 csomag/ szezon. Valóban, szárított lignittel, konixal a kémény meglepően jó állapotban marad. Most hogy szivárgott a kazánom, + nedvesség került a füstbe, rögtön kiütött a kátrányososdás a kémény felső 5 - 6 téglájánál, de a kémény többi része jó állapotú maradt. A kazánban is soha nem látott kátrányosodás indult meg.

A fával éppen az volt a problémám mint neked. Lignittel egy éjszakát, munkában töltött időt eltöltve, még a kazánba parázs van, fával ezt nem tudtam elérni. 

Lemez kazán mellett döntöttem , az itteni olvasmányok, tanácsok, és a fűtésszerelővel értekezve. kitűnőnek látszik a takaríthatósága, a lengyel kazánomé borzalmasan nehéz, gyakorlatilag lehetetlen volt.  Sajnos a lignit nagy hátránya a savasság. Ezt a száraz tüzelőanyaggal lehet ellensúlyozni. A lignit nedvességéből többek között kénsav keletkezik, az pedig gyorsan korrodálja az anyagot. Az öntöttvas "lustább" , ha fa, és lignit a tüzelő, tehát gyors felfűtési szakaszokat akarunk elérni. Azonban kétségkívül  egy jó minőségű időtlen időkig kitart. Azért több mint 30 éves volt a lengyel kazánom, kapott keményszenet, lignitet bőven. Vajon lehetne e még kapni manapság ilyen strapabíró szerkentyűt? A viszonylag olcsóbb török kazánról azt hallani nagyon lutri. Vannak benne hamar kikönyökölő darabok.

Van egy ismerősömnek lignit üzemű pufferes rendszere. Igazán nagy előnyét a nagyon enyhe, és a tavaszi, őszi időszakban látja. 

Előzmény: tipego (72250)