Yoshi Toranaga Creative Commons License 2015.02.25 0 0 1884

Először is egy kérdés a topik látogatóihoz: lehet-e a kombucha italt a japán kristálygombával párhuzamban fogyasztani? Nem rontják-e egymás hatását? Nekem most van mindkettő, a kristálygombát két hónapja kaptam, kombuchát január közepén, és - mivel az lassabban fejlődik - még csak kb. két hete kezdtem fogyasztani, de az idő hiánya miatt csak közepesen érlelve.

 

Viszont a hatása döbbenetesen jó volt (hogy erről is essen szó).  Voltak emésztési zavaraim, étkezés utáni rossz közérzet, puffadás, szóval gyakran rendetlenkedett, fortyogott a hasam. Mostanra ez megszűnt (utólag visszagondolva valamilyen diszbakteriózisra, esetleg candidára gyanakszom). Ezen kívül sokkal, de sokkal frissebbnek, energikusabbnak érzem magam. Mintha kicseréltek volna. Vannak bőrproblémáim is, amelyek - szerintem és egy japán csi-kung mester ismerősöm szerint is - valószínűleg a vastagbél zavaraival lehetnek összefüggésben (de okozhatják a máj funkciózavarai is). Ezek is mérséklődtek valamennyire, ahol eddig viszketett, már nem viszket annyira. Remélem, hamarosan megszűnnek, a fenének sem fognak hiányozni.

 

Jelenleg napi másfél litert iszom. A nagy vödörből lecsapoltam, légmentesen lepalackoztam, ez egy hete volt, ezt hoztam el magammal munkába. Így nem savanyodott tovább, kissé édeskés maradt, viszont jó szénsavas lett.  Tulajdonképpen - mivel kissé tartottam az esetleges hashajtó hatástól - úgy indítottam, hogy még otthon egy hétig először az enyhébben érlelt lét ittam. Így nem okozott gondot, hozzászoktam.  Viszont tolja ki belőlem az anyagot rendesen, sokkal több jön ki, mint azelőtt (akár két-háromszor is(!) annyi), de nem késztet rohangálásra (magyarul nem fosok).

 

A hét végén megyek haza, kíváncsi vagyok a vödör tartalmára. Egy hete felöntöttem, de a gomba még csak kb. palacsinta-vékonyságú volt a tetején, remélem, nem csinált nekem húsz liter ecetet!

Előzmény: gvgv (1880)