Mindent tudó Creative Commons License 2015.07.04 0 0 3504

Azzal nincs semmi baj, hogy semmi nem következik be abból, amit a jövőre nézve mond, hiszen ő maga megmondja, hogy miként oldható fel az időparadoxon (alternatív realitásokkal, mint pl. a Doki táblára rajzoló jeleneténél). Az a probléma, hogy ő a jövőjének bizonyos ügyeinek megoldása miatt idejön a múltba, hogy innen elvigyen egy gépet oda. De ez az oda már más oda lesz, azaz nem a saját realitását menti, hanem egy tőle idegent. Ha pedig annyi minden idegen realitás létezhet, létezik, akkor miért is nem engedi meg, hogy bárki azt csináljon, amit csak akar, azaz miért nem mondja el a konkrét működését, hogy aztán azt szétoszthassa a világ összes lakójának, melyet követően mindenki olyan valóságot kreálhat magának, amilyet csak akar, és amelyikben a többi ember nem úgy van jelen, ahogy normális esetben (hiszen mindenki megvan a saját maga által kreált realitásában "is").

 

Ha tehát John Titor eredeti szándékait nézem, akkor én azt csináltam volna, hogy megkeresem a szükséges gépet, azt elrejtetem valahol (barlang - mint a III. részben), vagy elküldetem (postán a jövőbe - mint a II. részben), és simán visszamegyek a saját időmbe. Persze ez is képlékeny, mert utána kell járnom, hogy a saját realitásom múltjában történt-e olyan, hogy valamikor valaki elrejtett, elrakatott egy küldeményt bizonyos számítástechnikai alkatrészekből. Amennyiben erre az a válasz, hogy nem, akkor máris nem mehetek vissza a múltba elrakatni sem egy példányt, mert mihelyst megteszem, megváltoztatom a múltamat, és hiába van kiküszöbölve az időparadoxon esete, nem a saját realitásomba kerülök vissza, annak ellenére, hogy csekélység lehet az eltérés.

 

Csakhogy "Ian Malcolm"-tól tudjuk, hogy milyen az, ha egy pillangó a Central Parkban meglebegteti a szárnyát, és Pekingben elered az eső. Az események következményei megjósolhatatlanok.

 

Ha ezzel John Titor is tisztában volt, hogy a múltban semmit, de semmit nem változtathat meg (különben nem a saját valóságába kerül vissza), akkor nem is jött volna ide. De idejött, megváltoztatott dolgokat, már csak a társalgás elindítása okán is, tehát nem oda kerül vissza, ahonnan jött. Ha neki pedig ennyire mindegy, hogy mikor hová kerül, akkor újfent kilyukadok ugyanarra. Azaz, hogy miért nem árulta el az összes konkrétumot, hogy most már hagy használhassuk mindannyian azt a kütyüt? :)

Előzmény: v_peti (3503)