kacsaveg Creative Commons License 2015.09.18 0 0 7270

Tisztelt szakértök!

A kötelező autó biztosítással kapcsolatban lenne egy kérdésem. Pár évvel ezelőtt mivel nyugdíjas lettem és már nem akartam Németországban többet dolgozni, végleg haza költöztem.

Magammal hoztam egy német rendszámú, ottani biztosítással rendelkező Nissan (19 éves) személy gépkocsit amit a vizsgája lejártáig idehaza használtam. Ezután vettem idehaza egy MO –szágon forgalomban helyezett Honda személyautót amit a kereskedő, a k. biztosítást (Posta) súlyadót stb. szóval mindent a nevemre íratott. Mivel a Posta biztosító bónusz besorolásomat a A00 tette, ez ellen panasszal éltem mivel németben már elértem a legalacsonyabb 30 % -os bónuszt.

 

Bizonyítás képen be kellet küldenem a német biztosítási papírjaimat amire meg azt a választ kaptam, hogy mivel nekem két autóm van, úgy jogos a A00 –ás besorolásom. Ezek után sikerült MO ról (ami nem is olyan egyszerű) kijelenteni a német autómat és a dokumentumokat beküldtem a Posta biztosítónak.

 

Amire a következő választ kaptam: „ A megküldött dokumentum azt igazolja, hogy a járművet a németországi forgalomból kivonta, azonban a bónuszbesorolás megállapításához továbbra is a biztosító által kiállított szerződés érdekmúlással (eladás, stb.) történő megszüntetésére vonatkozó dokumentumra van szükség“.

 

Ezeket a sorokat és MGM rendelete 4. § (5) imár 4. szer szóról szóra ugyan azt írták.

Nem értem, hogy milyen dokumentumra van szükségük és egyáltalán, mi közük is van a Posta biztosítónak egy Németországból forgalomból kivont autóhoz. Azt csinálok vele amit akarok, vagy nem? Eladhatom, prés alá teszem vagy kitehetem a kertembe és nyulat tenyésztek benne.

 

Szerintem a MGM rendelete 4. § (5) sem rám vonatkozik.

“4.§.(5) Ha az üzemben tartó egy adott gépjárműre már rendelkezik szerződéssel, és annak hatálya (értelemszerűen ez nem azt jelenti, hogy nekem két autóról kellet volna a Posta biztosítónál szerződést kötni?) alatt másik, azonos gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre is szerződést köt, az új szerződést A00 osztályba (56 e Ft./év) kell sorolni”

Tehát ez a §. sehogyan sem vonatkozhat rám, mivel a Posta biztosító csak MO. –ra érvényes biztosítást köt le és mi köze is lenne egy német biztosítóhoz?

Kérdésem az lenne, hogy igaza van a Posta biztosítónak?

Jogos a bónusz A00 besorolás?

Mit lehetne ez ellen tenni?

Válaszokat elöre is köszönöm. Üvl. W. Dénes