Mindent tudó Creative Commons License 2015.10.25 0 1 3541

Számomra is érdekes a valóságshow-k mellett a sok-sok köztéri és egyéb kamera kihelyezése. Amikor az emberiség abba fekteti az energiáját, hogy saját magát megfigyelje. A munkahelyeken dolgozók belső ellenőrzései. Az ellenőrzések ellenőrzései. Az önmagunk megfigyelése. Ez minek?

Kívülről ránéz a Föld bolygóra egy idegen, és kiröhögi azt, hogy itt forgunk mindannyian együtt ezen a golyón, s errefel saját magunk felé fordítjuk egoista, és egyúttal önző, "mindenképpen a mi vagyunk a hibásak" szemléletű kameráinkat.

Igen, valóban Orwell-re hajaz. De érdekes az is, hogy az 1984-es jövő sokkal rosszabb, mint a 2015-ös jövő, sőt majdhogynem ellentétei egymásnak. Energiaráfordításból pedig ugyanannyira lenne szükség, se többre, se kevesebbre, mégsem sikerül e felé tendálni. Pedig sikerülhetne! A második részben is láthatjuk, csak egy apró sportújság elég ahhoz, hogy merőben más alternatív realitások keletkezzenek, tehát nincs semmi különbség az energiaráfordítás tekintetében.

 

Kissé hatástalan, erőtlen film a Holnapolisz, de abban e kettő közti választás lehetősége szépen körvonalazódik. És a mottója is remek a farkasos történettel együtt: Van két farkasunk, az egyik a reménytelenség, a másik a remény, folyton harcolnak egymással, de vajon melyik marad életben? ... nem spoilerezem le a választ, tessék szépen kitalálni :)

 

Kezdjünk már el 2015 felé haladni! Mert úgy tűnik ez már nem a múlté, hanem még mindig a jövő! :) Remélem! S hogy sikerülni fog-e? Sikerülnie kell! :)

Előzmény: v_peti (3540)