Dydand Creative Commons License 2015.11.15 0 0 2694

Kedves matyukám!

 

Remélem nem volt túl hosszú, de ezt a témát imádom, így órákon keresztül tudnék beszélni róla :)

Mit eszek és mit iszok? Ha mind leírom vagy nem fogod elhinni, vagy azt fogod mondani nem vagyok normális :)

 

De nézzük: kenyér, péksütemény. Boltit soha, sehonnan. Saját magam sütöm a kenyeret itthon (kiflit csak hétvégén). Nincs kenyérsütő gépem, sima sütőben sütöm. Liszt, víz, olaj, só, cukor, élesztő. Bio lisztből készítve is kevesebből jön ki, mint a bolti. Arról nem is beszélve, hogy ha megnézel bármilyen csomagolt kenyeret mennyi összetevőből áll (csupa E betű) el fogsz borzadni, de nézz meg bárhol egy kakaós csiga összetételt, ugyanez a helyzet.

Friss húsok: marhán és friss halon kívül boltit soha (marhát és halat is csak azért, mert nincs más beszerzési forrásom). Egy tenyésztőtől veszem a háztáji, szabadtartásos csirkét (800 Ft/kg áron, de máj, szív, zúza és lábbal együtt, ez annyi, mintha boltban venném meg nem akciósan (Tesco, Penny, LIDL 799 Ft/kg akción kívül), de az enyémhez jár az összes alkatrész is). Pulykamell filé (szintén háztáji, szabadtartásos) 1500 Ft/kg. Boltban 1800. Szabadtartású mangalica (amit az ipari tenyésztésűvel ellentétben nem 6 hónaposan, hanem 2 évesen vágnak). Színhúst (pl. oldalas, tarja) és füstölt kolbászt, szalámit, hurkaféléket és zsírt is onnan veszek. Az oldalas pl. 1500 Ft/kg, a kolbászok és hurkák szintén bolti (normál bolti kolbász és hurka) árban vannak. Tojást is innen veszek, 38 Ft/db áron. Szabadtartású kapirgálós csirke tojása, XL méretben (boltban ez 49 Ft/db). Mindezt házhoz is szállítja a termelő nekem ingyen. Vidéken, de városban élek.

Krumpli, hagyma, alma: boltit sosem. A környéken lévő termelőktől veszem évek óta bolti árnál olcsóbban (garázsban tárolom).

Nem veszek boltit még: fagyasztott félkész- vagy késztermékeket (pipifasírt, rántott sajt, halrudacskák, sajttal töltött pulykamell, pizzák, stb), levesporokat, leveskockákat, ízesítőket, porleveseket, alapokat (milánói, bolognai fix és társai vagy Uncle Bens és társai), melegszendvicskrémeket, egyéb félkész konzerveket, semmilyen felvágottat, szalonna és kolbászféléket, margarinokat, zsírokat, csokit, cukorkát, chipset, ropit és társait, pudingporokat..... Sorolhatnám napestig. Ja energiaitalt sem iszok, és nem veszek ásványvizet sem. Szódát készítek itthon, amit vagy magában, vagy saját szedésű és készítésű bodzaszörppel és egyéb gyümölcsszörpökkel iszok.

Magam főzök naponta-kétnaponta, attól függ mennyi a munka, azaz ennyi időm marad (átlagban 12 órát dolgozom naponta) és másnap azt viszem magammal a munkahelyemre (reggel szendvics, ebéd meg az otthoni főzött). Ja, és teát (cukor és citrom nélkül, én így szeretem), ezerrel, télen-nyáron :)

Zöldségeket-gyümölcsöket kizárólag szezonjukban eszek (azaz nem látsz engem novemberben vagy februárban paradicsomot vagy paprikát enni). Apropó: paradicsom, paprika: emeletes ház erkélyén termesztek minden évben paradicsomot, paprikát (8 tő paradicsom, 4 tő paprika) és rengeteg zöldfűszert, amiket frissen tudok szedni és felhasználni. Még friss babérom is van :)
Minden évben teszek el szörpöket, lekvárokat, lecsót, savanyúságokat, így boltit ezekből sem veszek.

Remélem nem hagytam ki semmit sem :)

Elnézést, ha megint hosszú voltam.

Előzmény: matyukám (2692)