Törölt nick Creative Commons License 2015.12.25 0 1 136451

Én is csak olvastam:

 

"Tojástárolás egyszeri és periodikus fölmelegítéssel

A keltethetőség megóvásának, a tárolás meghosszabbításának ez a módja egy, a természetben megfigyelt jelenségre épül. Gazdasági baromfifajaink ősei a fészekaljat mintegy 20-25 nap alatt rakják le. A tojások a fészekben maradnak, így minden következő lerakásakor a tojó ráül a már ott lévő tojásokra, melegíti azokat. Az elsőként lerakott a legtöbb, a sorban következők pedig egyre kevesebb fölmelegítést kapnak. Ez a rendszeresen ismétlődő folyamat (a periodikus fölmelegítés) megakadályozza, hogy a csírakorongban a sejtek elhaljanak. Az utódok ilyen hosszú tárolás ellenére is kikelnek, ráadásul egyszerre, hiszen fészekhagyó madarakról lévén szó az évmilliók során a késve kibújók kiszelektálódtak (ld. még A korai embriófejlődés című fejezetet).



A tenyésztojások 7-10 napi tárolása alatt végzett egyszeri fölmelegítésnek, az ún. előzetes keltetésnek a célja az optimális gasztrulanagyság elérése. Hatására javul az embrió növekedési erélye, a keltetés eredménye, a naposállatok minősége és csökken a keltetés tartama. A 121. táblázat adatai szerint tyúktojásokra a 6 óra tartam a legmegfelelőbb, de az is figyelemreméltó, hogy az eredményesség számottevően romlik, ha nem tartjuk be pontosan az előmelegítés tartamát, különösen azt túllépve. Az állomány kora, a tojáskezelés körülményei és az évszak nagymértékben befolyásolja a keltethetőségben elérhető többletet.

A periodikus fölmelegítés a hét napot meghaladó tárolás módszere. A tojásokat a tárolás tartamának megfelelő hőmérsékleten és páratartalmon tartva, rendszeres időközönként a tojástárolóból kivesszük,
fontos, hogy a tojás a fészekben ne hirtelen hűljön le azért, hogy a kívánatos sejtosztódás még végbemenjen és a lehűléssel együttjáró vákuum ne hírtelen hasson. A lehűlés késleltetése a tojás összehúzódását is lassítja és így időt ad a héjra tapadt mikroorganizmusok elpusztítására.

A tenyésztojásokat két óránként, de napjában legalább négyszer gyűjteni kell. Gyűjtést követően 6-10 óra hosszat maradjon a tojás 20-27 ºC-os hőmérsékleten.

Ezután kerülhet a tojás a tojásraktárba. A tojásraktár mindenkori hőmérsékletét a tárolás ideje határozza meg.

3-4 napig tárolt tojást 16-18 ºC-on
5-6 napig tárolt tojást 15-16 ºC-on
8-10 napig tárolt tojást 12-15 ºC-on
10 naptól hosszabb ideig tárolt tojást 8-10 ºC-ban kell tartani.

Tehát a tojást a hűvös tárolóhelyről kivesszük, majd fokozatosan fölmelegítjük: először az előkeltetői terem hőmérsékletére (20 celsius fok), ezután a keltetőgépben 37,8-38,0 °C ra. Az előírt tartam után (6 óra) fokozatosan lehűtjük, (először szoba-hőmérsékletűre) és majd a tárolóba visszahelyezzük a tojásokat. "

Előzmény: wolfcomputer (136450)