Kornel0203 Creative Commons License 2016.01.06 0 0 79743

Sziasztok! :)

 

ja nyugi:

,,A Ledvicedi szén, az a fajta, aminek a karca fekete, és tűzelésnél medvévé áll össze?"

 

 

Ő lenne a ledvicei dara, minden változatában. :D

Egy kicsit sötétes a karcolata, igen. A herkulesi szénnek meg az egésze olyan sötét karcolatos.

Hamuja az ilyen szürkés-fehéres por, inkább szürkés. Azért vannak benne nagyobb szemek, mert ezt még nem rostáltam át, külön neked hamuztam egy pluszt a kazánon! :) Nem tapasztaltam még sosem olyat, hogy összeégett volna, vagy bármi gond lett volna vele, se a herkulesnél.

Az orosz feketeszén viszont... :D Nem kevés "aranyrögöt" szedtem ki belőle. :D

 

Tech1210:

SZERINTEM a magyar lemezkazánok legjobbika a Hajdu. :) 

http://netkazan.hu/termek/996/hajdu-hvk-30-lemez-vegyestuzelesu-kazan

Zárt szelvényből van a rostély, igaz vízteres, de csöves hőcserélők vannak benne. Azokon meg terelőlapok, amik terelgetik a füstöt. :) Szerintem jobb kialakítása van, mint a Sárkánynak. Élőben láttam is ilyet, egy 30kw-os változatot. Ha nem lenne felső füstelvezetéses, akkor nekem ez is jócskán szóba jöhetne! :)

http://netkazan.hu/termek/4526/halex-hw-30-lemez-vegyestuzelesu-kazan

Gondolom erről a Halexről beszélgettetek. Szerintem ez egy kaptafa a Sárkánnyal és a Hajduval, annyi különbséggel, hogy ebben öntöttvas rostély van. :) És ennek végre hátul van a füstelvezetője. Erről sajnos nem tudok semmi plusz infót, kerestem, de sehol nem találtam róla képet se. :( Két tálcás és egy sor csöves a hőcserélője, ez még lehet jó is! Tűztér mélység 550cm!! :)

Egyébként ezt a kazánt Zalában készítik. :)

 

SZERINTEM egy probléma van ezekkel: kicsi a hamutér. Széntüzeléshez emiatt abszolút nem passzol. :/

 

Móncsa:

El tudom képzelni azt is, hogy az lehet nem is lengyel, hanem orosz szén.. :) Mindenképpen fentről gyújtsad be, sokkal hatékonyabb úgy tüzelni vele, rárakásnál meg ne parázsra tegyél, hanem tegyél alá pár fát. Ha a parázsra dobsz fát, akkor könnyebben beindul az égés, a fa nagyobb lánggal ég, ha arra rakod rá a szenet, akkor a szén is hamarabb fog begyulladni, mint az izzástól, kevesebbnek kell lennie a füstnek.

SZERINTEM: felső begyújtás, szekunder levegő teljesen nyitva (aztán a későbbiekben, ha úgy gondolod, zárhatsz rajta, de teljesen sose zárd el!)