zsazska Creative Commons License 2016.01.07 0 0 62918

Szia!

 

Én elolvastam, és több kérdés is felvetődött bennem.

1. Győzködni kellett az ősöket, vagyis azokat, akiket meg szeretnétek örvendeztetni egy kiskutyával? Biztos, hogy jól átgondoltátok ti ezt? Aki igazán mopszra vágyik, azt sosem kell győzködni!

 

2. Nem kell törzskönyv, nem akarjátok kiállításra vinni... Nos, a rossz hírem az, hogy tk-nélkül csak szaporítótól tudtok kiskutyát venni, attól pedig óva intelek! 

 

3. Biztos, hogy mindent tudtok ti erről a kutyafajtáról?

Tudjátok pl, hogy tenyésztőnél 100 ezer forint körül kaphattok csak kiskutyát? -már csak amiatt kérdezem, mert nyilván, ha nem számítana az ár, fel sem merülne, hogy tk-nélküli kiskutyát vegyetek.

Értem én, hogy nem akarjátok kiállításra vinni, és nem akarjátok tovább tenyészteni sem, de ennek ellenére jó helyről csakis törzskönyvvel kaptok majd kölyköt. Esetlegesen előfordulhat, hogy pl. kisebb küllemhibával született kiskutyát találtok tenyésztőnél, akit olcsóbban elad kedvencnek, de az alombejelentőt a tenyésztőnek a kölykök születését követő 10 napon belül le kell adni, így amikorra a kutyusok 8-10 hetesek, vagyis elválaszthatók lesznek, már a törzskönyv ki van állítva! 

 

4. Tájékozódtatok pl. a fajtára jellemző betegségekről? Tudjátok, hogy mennyibe kerül az állatorvosi ellátás? Mert ennél a fajtánál hatványozottan előfordulhat bármi. Igazság szerint nem is nagyon ismerek olyan mopszot, amelyik teljesen egészséges volna.

Van, amelyiknél a szárazszem betegség miatt kell jó esetben egy életen át csepegtetni a szemébe, de nagyon gyakran fordul elő, hogy operálni kell a kutyus szemét. 

Nagyon gyakori ennél a fajtánál a különféle légzőszervi megbetegedés... légcsőszűkület, orrjárat szűkület, melyeket szintén csak operációval lehet korrigálni, és ezek a betegségek jórészt már csak felnőtt korban okoznak panaszokat, amikor a tenyésztőnél kiválasztod, még nem ismerhetőek fel a tünetek. 

Gyakori továbbá, hogy a rendellenesen nagy orráncot, vagy a szem körüli ráncokat kell műteni, mert máskülönben a kutya vagy nem kap levegőt, vagy megvakul, a szemébe fúródó szőrszálaktól. 

A mopsztartás költséges hobbi! Csakis olyanoknak ajánlom, akiknek pénztárcája vastagon van bélelve, és nem okoz nehézséget olykor 100 forintot is otthagyni az állatorvosnál.

 

Továbbá nagyon megfontolandó a tartásuk olyan emberek esetén, akik szeretik a patyolat tisztaságot maguk körül, mert a mopszok szőre észvesztő módon hullik. Újabban divattá lett, hogy emiatt rövidre vágatják a szőrüket, ami valóban átmenetileg megoldja a problémát, viszont ez is rendszeres kiadást jelent. 

 

S akkor most, ha már nagyjából leírtam a negatívumokat, jöjjenek a pozitívumok is:

A mopsz kedves, barátságos, embercentrikus kiskutya. Nagyon élvezi, és igénylik a gazdik közelségét, ezért képesek egész nap mögöttük kullogni. Ha mopszod van, biztos lehetsz benne, hogy az életben többé nem mész majd egyedül wc-re, nem ülhetsz magányosan a fürdőkádban, de még az ágyadon is osztoznod kell vele. 

Türelemmel, jutalmazással bármire meg lehet tanítani őket. Megfelelő foglalkozás mellett gyorsan tanulnak, és nagyon élveznek minden feladatot. 

Valóságos bohócok. Amint észreveszik, hogy egyik másik tettükön jókat derül a család, igyekeznek azt mind többször bemutatni. 

 

Végezetül pedig, ha a leírtak mégsem szegnék kedveteket, belinkelek neked egy kennelt! Bevallom, hogy személyesen nem ismerem őket, viszont mindig csodálattal nézem, hogy milyen szépek a kutyáik, és most  pont van náluk eladó apróság.

 

http://www.mopsvontermel.com/

 

Itt pedig a NOE állatotthon által már meg lett fogalmazva, hogy miért ne vegyen senki a jófogáson, szaporítótól, törzskönyv nélküli kutyát! Olvasd el figyelmesen! Érdemes.

 

http://bulldogmentes.hu/index.php?pid=2&cid=369

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Hetta2 (62917)