Grumi Maci
2016.03.04
|
|
0 0
11575
|
Szappant főzünk. 20+2 liter víz 2kg NaOH és 10 kiló fagyú+konyhai maradék zsír. Recept: 9-10 kg zsiradék + 2 kg NaHO- lúg + 20+2 liter víz + kis marék só Ehhez javaslom a 90 literes zománcozott üstöt, kavargatni kell, mert nagyon habzik és könnyen kifut! Nagyon kicsi lángon, kétujjnyi méretűre vágott fával, azt is darabonként pakolva tüzelni alá. Készítsünk mellé hideg vizet a kifutás ellen. Először a vizet teszem az üstbe és abba öntöm a nátronlúgot, majd bele a langyos zsír. A sorrend fontos mert csak így nem okoz balesetet, mindig a vízbe rakjuk a lúgot . Ha mégis ki akar futni, akkor vizet bele a+2liter vagy alá... nagyon kicsi lángon is nagyon habzik! A +2 liter vizet ahogy gőzölög öntsük apránként hozzá. Az üstben lévő alap anyagot rotyogtatod forrásban tartod. Ha nagyon habzik, akkor éktelen káromkodás mellett széttúrod a parazsat (merthogy azonnal kifut)... ehhez kell egy kis rutin. Ha már olyan, mint az összement tej, és szépen ragad a keverőlapátra és az üst szélén is kirakódik, akkor kész a szappan.Amikor a fenéklúg felbugyog a massza között, habzás nélkül, és besűrűsödik akkor az igazi!!! Én a végén sózom, ehhez jó nagy kétmarék só, és még 15 percig főzöm. Ha késznek ítéljük kioltjuk a tüzet teljesen és várunk egy kicsit míg a szappanunk kicsit hűl. Ez alatt az idő alatt egy lepedőt hideg vízbe mártunk, nem nagyon csavarjuk ki és a már elkészített formába helyezzük vagy kukás zsákot, és a szappant beleszedjük az üstből. A fennmaradó fenéklúg mosogatáshoz takarításhoz elhasználható HÍGÍTÁS UTÁN. |
Előzmény: R. Daneel (11562)
|
|