Grumi Maci Creative Commons License 2016.03.04 0 0 11575

Szappant főzünk. 20+2 liter víz 2kg NaOH és 10 kiló fagyú+konyhai maradék zsír.
Recept:
9-10 kg zsiradék + 2 kg NaHO- lúg + 20+2 liter víz + kis marék só
Ehhez javaslom a 90 literes zománcozott üstöt, kavargatni kell, mert nagyon habzik és könnyen kifut! Nagyon kicsi lángon, kétujjnyi méretűre vágott fával, azt is darabonként pakolva tüzelni alá. Készítsünk mellé hideg vizet a kifutás ellen.
Először a vizet teszem az üstbe és abba öntöm a nátronlúgot, majd bele a langyos zsír.
A sorrend fontos mert csak így nem okoz balesetet, mindig a vízbe rakjuk a lúgot .
Ha mégis ki akar futni, akkor vizet bele a+2liter vagy alá... nagyon kicsi lángon is nagyon habzik! A +2 liter vizet ahogy gőzölög öntsük apránként hozzá.
Az üstben lévő alap anyagot rotyogtatod forrásban tartod. Ha nagyon habzik, akkor éktelen káromkodás mellett széttúrod a parazsat (merthogy azonnal kifut)... ehhez kell egy kis rutin.
Ha már olyan, mint az összement tej, és szépen ragad a keverőlapátra és az üst szélén is kirakódik, akkor kész a szappan.Amikor a fenéklúg felbugyog a massza között, habzás nélkül, és besűrűsödik akkor az igazi!!!
Én a végén sózom, ehhez jó nagy kétmarék só, és még 15 percig főzöm.
Ha késznek ítéljük kioltjuk a tüzet teljesen és várunk egy kicsit míg a szappanunk kicsit hűl.
Ez alatt az idő alatt egy lepedőt hideg vízbe mártunk, nem nagyon csavarjuk ki és a már elkészített formába helyezzük vagy kukás zsákot, és a szappant beleszedjük az üstből. A fennmaradó fenéklúg mosogatáshoz takarításhoz elhasználható HÍGÍTÁS UTÁN.

Előzmény: R. Daneel (11562)