petya-f Creative Commons License 2016.04.23 0 1 5

A magyar nép a világ harmadik legelhízottabb nemzete, és első az unioba. Javaslom tegyük félre az általános népi tévhitek, amik egész egyszerűen nem feddik a tudomány jelenlegi állását! 

Először magamról mondanék pár szót. 115 kilóról fogytam le 78 kilóra durván két év alatt. Ezt a súlyt 1.5-2 éve tartom. Plusz mínusz egy-két kiló. Rengeteget olvastam, mi hogy működik a szervezetünkben, rengeteget kísérleteztem magammal. Számolom a kalóriát amit eszem, tudom mennyi abból a szénhidrát, mennyi a fehérje és zsír. Tudom pontosan, melyikből mennyit viszek be egy nap és mindennap pontosan ugyanannyi szénhidrát és fehérje és ugyanakkor. Sok hónapon keresztül figyeltem mire hogy reagál a szervezetem és naplóztam.

Az edzések. Nem járok kondi terembe. Hetente háromszor futok 13 km-t de minden gond nélkül lenyomok egy félmaratont bármikor, nem kell külön ráedzenem, rákoncentrálnom vagy bármi. Felhúzom a futócipőmet és megcsinálom, ez mellett hetente háromszor tartok súlyzós edzést. Tudom melyik edzés hány kalória, tudom hány kalóriára van szüksége a szervezetemnek. Ez alapján számoltam ki a kalória szükségletem. Ha harminc dekát akarok fogyni egy héten, akkor úgy számolom ki a kalória szükségletem, hogy annyit fogyjak és annyit fogyok. Mind eközben folyamatosan tájékozódom a különböző kutatási eredményekről. 

 

Nos, a helyzet a következő. A reggeli, kifejezetten egészségtelen. Ugyanis, ilyenkor a legkisebb az ember inzulin érzékenysége. Ez azt jelenti, hogy a reggelire bevitt szénhidrát sokkal inkább hajlamos zsírrá alakulni mint az ebédre. A vacsora kifejezetten hasznos és egészséges. Ugyanis a szervezet leginkább éjszaka regenerálódik alvás közben de ha nincs miből akkor nehéz lesz. Vacsorára nem érdemes sok szénhidrátot enni ez igaz, mert abból zsír lesz, de a lassú felszívódású fehérjét és a jó zsírokat esetleg zöldséget ilyenkor kell bevinni. Nem szabad, hanem kell!

Táplálékkiegészítők. Használok ilyeneket. Ezek leginkább aminosavakból és fehérjéből készült termékek. Összehasonlíthatatlanul egészségesebbek mint a cukorral, zsírral, tartósítószerrel, színezékkel, mesterséges ízfokozókkal televágott  konzervek, üdítők, sütik és egyéb élelmiszer ipari szemetek.  Az aminosav és fehérje a szervezetünk építőkövei. Ja, hogy az előítéletek és a társadalmi konszenzus? Ha bele nézek a tükörbe azt látom, alakul a kocka has, bocs. Te?

Másik, zsírból soha nem lesz izom. Ez vicc kategória, az alapvető ismeretek hiánya.

Harmadik, soha de soha semmilyen sport vagy fizikai aktivitás nem tudja ellensúlyozni azt, ha helytelenül táplálkozol. Azaz, ha túl sokat vagy szemetet eszel. Mond, mi másból tudsz másból lenni mint amit megeszel? Cukorból és tartósítószerből nem lesz ember! Csak fehérjéből és vitaminokból. Soha nem tudsz annyit mozogni, amit nem lehet ellensúlyozni evéssel. Az, hogy nézel ki 70-80% a kaján múlik és 20-30% a sport. Feltéve ha a genetikát kihagyjuk.

 

A topikot azért nyitottam, mert néhány hete próbálkozom ezzel a dologba és úgy érzem van ráció benne. Azt szeretném ha mások is megismernék, illetve kíváncsi vagyok mások tapasztalataira.

 

Közhelyes blődségekkel ne fárasszatok léci.  Ha van konkrét tapasztalata valakinek, aki tényleg komolyan veszi és nem csak a közszájon forgó badarságokat mondja miközben az életében három kilót nem fogyott le , azt megköszönöm.