petya-f Creative Commons License 2016.05.16 -1 1 22

http://www.tesztoszteron.hu/eMag213_PopularIntermittentFastingStyles.php

 

 

 

A 16/8 órás böjt (LeanGains)
Martin Berkhan rendszere, amely tipikusan 16 óra böjtölésre és a maradék 8 óra étkezési periódusára épül, mely során annyi étkezést iktatsz be, amennyit akarsz (tipikusan 3). Ez a rendszer súlyzós edzéssel való integrációra készült eleve és így vannak benne specifikus edzés körüli étkezés ajánlások, és szinte minden tekintetben a legösszetettebb átmeneti böjt módszer.

Berkhan jó munkát végez a kutatási háttér megvilágításával is, és a kliensei remek eredményeket mutatnak.

 

Előnyök: A böjtölés minden előnye mellett a LeanGains kiemelkedik, mert magas szintű hormon manipulációra képes. Bár a 24 órás/"minden másnap" stílusok is megadják ezeket az előnyöket, azok nem alkalmasak mindennapos használatra, míg a LeanGains igen. Emiatt itt mindennapos lesz a növekedési hormon megemelkedéséből származó előny és így az eredmények is!

A naponta ismétlődő rendszer azt is jelenti, hogy mindennapossá válik a rutin és nem tapasztalható olyan ingadozás az éhségben, mint más rövidebb rendszereknél. Másképp fogalmazva, nehezebb ritkábban hosszabbat böjtölni (pl. 24-36 órát heti 1-2 alkalommal).

Számos tanulmány kimutatta, hogy a nagyobb, de ritkább étkezések jobban csillapítják az éhséget, mint gyakoribb kis étkezések. Tehát telítettebb leszel hosszasabban.

 

Hátrányok: Igen kevés hátránya van a LeanGains-nek és ezek is inkább a logisztikából adódnak. Ahogy láttam és olvastam, ez a rendszer akkor a leghatásosabb, ha az edzés éhgyomorra történik és a böjt megtörése az edzés utáni étkezés. Egyesek számára ennek kivitelezése problémás, mert a táplálási időszak alkalmatlan időre esik. A klienseim többsége reggel 6, vagy este 6 körül tud edzeni.

Mivel 16 órás koplalást akarunk, amely az edzés utáni étkezéssel ér véget és indít be egy 8 órás táplálkozási periódust, láthatod, hogy mindkét edzésidőpont kihívást jelent. A reggeli tréningnél az előző napon 16 h-kor kell befejezned az evést. Itt már látok (elméleti) akadályokat.

1) A délután 4 órai táplálkozás berekesztés miatt lehetnek társadalmi élethez kapcsolódó kellemetlenségek, azaz nem tudsz együtt enni a családdal vagy társasággal (kivéve az olasz családoknál, ahol a vasárnapi "vacsora" érthetetlen módon délben kezdődik és naplemente után ér véget).

2) Ebben a felállásban szinte percre megegyezik a táplálkozási időszak és a munkaidő, ami miatt nehéz enni és még élvezni is azt.

3) A harmadik probléma, hogy jó sok ébren töltött böjtös óra van még az utolsó étkezés után. Tapasztalatom szerinte sok kliensnél nem működik az, ha meg van határozva egy étkezési "záróvonal".

Mindezt elmondva, ha ki akarod próbálni a LeanGains-t és csak reggel tudsz edzeni, akkor is lehetséges, csak legyél tisztában a buktatókkal. Ahogy minden más rendszernél, alakítsd úgy a dolgokat, hogy neked megfeleljenek.


Hogyan és mikor használom: Ez a módszer nagyon passzol az életembe, mert otthonról dolgozok. Számomra tehát nagyon egyszerű az étkezéseket és edzéseket egymáshoz hangolni és nem gond, ha utolsó pillanatban van változás. A hét legtöbb napján (rendszerint szerdától szombatig) valamiféle 16/8 böjtöt csinálok. Edzeni valamikor dél és 2 óra között szeretek és annak alapján lövöm be az előző napi utolsó étkezésemet, hogy tudom, másnap mikor tréningezek. Néha 18 órás böjtnél lyukadok ki, de ez nem nagy gond!

 

 

 

Összegzés: Ez talán a legkifinomultabb átmeneti böjtölés stílus, mind a szándékában, mind a kivitelezésében. A legtöbb böjt a kalória hiány miatt hatásos, a LeanGains a hormonjaidat teszi a csatlósoddá, ami királyság!

Ez az átmeneti böjt stílus a komoly embereknek való és azoknak, akik már nem annyira zsírosak (Berkhan szerint ez nem így van - a szerk.), és ismétlem, hogy ez a módszer az, ami igazán a fitness világára készült és kiemelkedő eredményeket szül olyanoknál, akik rendszeresen edzenek.

Érdemes megemlíteni, hogy Martin Berkhan egyike azoknak, akik vállukon hordozzák a böjtölés mozgalmát és éveket töltöttek el fitness szakértőkkel való vitatkozással (mint én) azokról az elképzelésekről, amelyeket "tényeknek" ismertünk korábban.

Előzmény: pukoon (20)