Egyrészt a régi radiátorok + régi csövek általában több vízben úszó szennyeződést is jelentenek, emiatt hajlamos eldugulni tönkremenni a modern kondenzációs kazán hőcserélője, ami rém drága bír lenni.
Persze ki lehet tisztítani a rendszert, iszapleválasztót is lehet betenni, de nagyon is jogos felvetés, hogy régi rendszerre modern kazánt nem teszünk fel csak úgy, mert esetleg többe kerülhet a leves mint a hús.
Vegyestüzelésűnek meg mindegy, a kétcolos cső nem dugul el.
Másrészt a kondenzációs kazán annál jobb hatásfokon dolgozik, minél hidegebb a visszatérő.
50°C-os visszatérő hőmérséklet felett gyakorlatilag pont olyan mint egy hagyományos gázkazán.
A régi öntöttvas radiátorok pedig nem valók 40-50°C-os vízzel való fűtésre, ahhoz nagy belső felületű lemez radiátorok kellenek.