M62-166 Creative Commons License 2016.11.19 0 0 16143

Szeva!

 

Igyekszem tételesen válaszolni a kérdéseidre, sorban:

 

Rendőri intézkedés nélkül adott neki egy utasleadási lapot, melyen tévesen tüntette fel a pótdíj összegét (lehagyott egy 0-t a 8000-ből, de a végösszegben nem hagyta le)

 

Szerencsére sehol nem előírás, hogy rendőri intézkedést kell kérni az utasleadási lapok megírásához. Ha az utas együttműködő, igazolvánit kérésre átadja, akkor intézkedésre nincsen szükség. Ha rendőrt is hív, az további +8000 Ft lett volna, hiszen az intézkedés árát a Rendőrség is kiszámlázza a vasútnak. Nulla lehagyása: ez maximum szoftveres hiba vagy méginkább nyomtatási hiba lehetett a jegyvizsgáló a programban tételeket ír fel, nem önhatalmúan pötyögi be az összeget, és a gép számol. 

 

A közalkalmazotti papírját elvette, az utasleadásira ráírta, hogy bevonva. 

Ez viszont így baj, Aranyszabály, hogy csak a vasút által kiadott dokumentum vonható be, minden egyéb visszaélés esetén rendőri segítséget kell kérni. 

 

Kollegám meg volt lepődve, mert a 12. pecsétjét használta már fel, s soha nem szóltak neki, hogy hamis lett volna az igazolványa.

Erre szoktam én mondani, hogy ha 11x kisétálok a boltból fizetés nélkül, és 12. alkalommal elkapnak nem jelenti, hogy 11 alkalommal szabályos voltam :D Persze nem feltételezem rólad hogy hamis igazolványos lett volna csak túl sokat töltöttem el kallerok között, és túl sok (valóban hamis) igazolványt láttam már a leg amatőrebbtől az igazi profi hamisítványokig, amik csak apróságokon csúsztak el. 

 

Én azt javasoltam neki, hogy ne siessen a bünti befizetésével, hisz eleve az utasleadási lapon van egy hiba, tehát így már alaptalan a büntetés.

 

Azért ez nem a nyúl viszi a puskát dolog, attól, hogy egy szám el van írva, attól miért lenne alaptalan? Ráadásul ugy hogy az intézkedés jogosságát elismerte helyben, ha aláírta? 

 

Ha vitatja a kaller az igazolványát akkor lekezelheti-e a jegyét?(ugyanis le van kezelve)

Természetesen, hiszen utazásra fel lett használva, az utasleadási lapon is csak a pótdíj és a menetdíj-különbözet szerepel.

 

Amennyiben befizeti a büntit várható-e újabb csekk, vagy felszólítás?(Szintén sok ilyen cikk kering, hogy utána is követel a máv pénzt)

 

Nem várható, de elképzelhető. Azt tudni kell, hogy követelést a vasút nem kezel. Ő egyszer felszólít téged fizetésre, utána átadja követeléskezelő cégeknek behajtani. Na ők szoktak jogos-jogtalan követelésekkel is bepróbálkozni, mert a piac hiénái. Ezért a fizetésről a papírt jó alaposan meg kell őrizni akár egy adóbevallást. 

 

Javaslatom: 

 

Írjon egy értelmes (!) nem anyázó levelet amiben leírja a körülményeket, melyik vonat, mikor stb. Írja le hogy nem ért egyet, de megijedt stb stb aláírta. Írja le, hogy nem volt még ilyen probléma a mávval nem volt még afférja (ez visszanézhető, így csak az igazat!!) és vitatja hogy hamis lenne, így kári újfent megvizsgálni. Ha netán a MÁV is azt mondja h hamis, de tutibiztos a dolgában akkor lehet jogi útra menni, szakértővel megvizsgáltatni. 

Nem véletlenül emeltem ki az értelmes levelet. Sajnos a levelet is emberek olvassák el, napi 50-100-at és sajnos akarva-akaratlanul is (az ember gyarló) már a stílus is kialakít egy képet. 

 

Régen én is foglalkoztam utaspanaszokkal, és bevallom neked az értelmes panaszoknál volt, hogy az ügyfélszolgálat kérdésére a szakértői válaszban úgy fogalmaztam, hogy inkább az utasnak kedvezzen, holott tudtam, hogy hibás. De egyszer mindenki hibázik, és egy értelmes panasszal, kéréssel szívesebben foglalkozik az ember mint azzal akiről látom, hogy ez a 298. ügye amikor 1 éven belül "otthon maradt' a diákigazolványa, de a kapa kilógott a billentyűzetből a panasz írásakor, és szép lehetett a máv de jó sohasem :))) 

 

Ja, befizesse-e? Nemtudom ez egyéni vérmérséklettől függ. Ha nem fizeti be, akkor SOS a panasz, mert lekettyen az idő. Ha befizeti az nem jogvesztő, ezzel még vitathatja a jogosságot! 

 

Amúgy totál magánvélemény: 

 

Ha tényleg nem volt hamis, akkor jól megszívta azzal a kiskapuval amit az állam (szerintem) szándékosan nem hajlandó bezárni: hogy hosszú évek óta NEM hologramos, sorszámos nyilvántartott papír a közalkalmazotti, hanem egy fos A4-es papír, amiről köztudott, hogy ha betelik a titkárnéni egy tábla Boci csokiért nyomtat újat.... 

Előzmény: tomshareware (16141)