sb64 Creative Commons License 2016.11.20 0 0 5080

Sziasztok!

Visszaolvasgattam mennyezetfűtéssel kapcsolatban és lenne pár kérdésem.
Új építésű háznál, alapból padló + radiátoros rendszer helyett merült fel bennem a padló + mennyezetfűtés:
- Később hőszivattyúhoz ez lenne az ideális.
- Padlófűtés önmagában nem lenne elég szerintem, a radiátorokat elhagyva ki lehetne kerülni a kétféle vízhőmérséklet problémáját is.
- Ill. lehet, hogy inkább csak temperáló padlófűtés lenne, de több helyen mint normál esetben: pl. hálókba is kerülne laminált parkettával, lehet, hogy a nappali is parkettás lenne. Szóval így még kisebb lenne a hőleadás, tehát mindenképp kellene még mellé "rendes" fűtés is.

A kérdés az, hogy hogy lenne érdemes telepíteni, méretezni? Nyilván ha odági jut a történet akkor készül majd rá terv hőigények alapján, de nagyságrendileg az ár és megvalósíthatóság miatt érdekelne.
Ahogy én számoltam:
- Padlófűtés kb. az egész házban lenne így. Kb. nettó 110nm.
- Fürdőkben, WC-k, közlekedők gondolom ez elég is lenne önmagában hidegburkolattal. (Fürdőben pl. magasabb felületi hőmérséklettel, többi helyiségnek relatíve kicsi a hőigénye.) ?
- Szobákba, amerikai konyhás nappaliba menne mellé a mennyezetfűtés. Ez összesen kb. 85nm, de szerintem saccra elég lenne kb. 60nm (3x10nm a szobákba és 30nm a 40-45nm-es nappaliba.

Ha visszafelé számolom akkor is elégségesnek tűnik szummában a hőmennyiség. Durván számolva ha mindenhol parketta lenne akkor is 110*0.8*40W + 60*100W = 9.5kW. De nyilván nem lesz mindenhol parketta, a nappali sem biztos még...
Ez 110nm normálisan szigetelt házra elég kéne legyen, nem? Csak hozzávetőlegesen kérdezem, hogy ne tervezzek nagyon félre.

A nagyobb mennyezeti felület max hűtés miatt lenne érdekes, de amennyire olvastam arra kevés lenne a teljes becsövezés is. Olvastam, hogy van aki padlóval együtt hűt de ez elég furának tűnik nekem.

Ár: A padló + radiátoros rendszer felárát próbáltam kiszámolni, munkadíjjal együtt.
- Padló 5-6e/nm? Kb. +60nm az alaprendszerhez képest.
- Mennyezet: itt láttam némi vitát a fórumban. Födémbe vs gipszkarton álmennyezetbe. Jól értettem, a födémbe húzás kijön kb. 8e körül, gipszkartonnal+rendszerlemezzel együtt pedig majdnem a duplája, 15e körül (+1 sor tégla is kell hozzá, de legalább akkor szellőző csövezés is mehetne oda)? +60nm ez is kb.
- A kettő együtt olyan 800e-1m (födémbe rakva)? Mínusz a radiátoros kiépítés (1-200e?), tehát 1M alatt megállhat ez az egész?

Várom hol korrigálnátok vagy mennyire rossz az egész elképzelés, van-e jobb megoldás. :)